Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz cijelog svijeta

Meksički je krastavac izvrstan kad se spoha kao odrezak

'Koprivnica, 17.11.2010 - Ivan Javorski, povrtlar iz Koprivnickih Bregi pored Koprivnice, u vrtu ima vise od 400 vrsta povrca, voca i cvijeca. U ruci drzi kiwi i meksicki krastavac iz domaceg uzgoja.
'Marijan Susy\\u0308enj'
18.11.2010.
u 08:45

Umirovljeni vatrogasac Ivan Javorski uzgaja više od 400 vrsta raslinja. Od malbarskog špinata, peruanskih jagoda i bodljikave rajčice radi i ručak

U Koprivničkim Bregima okućnicu Ivana Javorskog krase peruanske jagode, bodljikava rajčica, raznovrsne tikve, sibirski kivi i još oko 400 vrsta jestivog, ukrasnog, ali i mirodijskog bilja. Dosta toga je prvi put stiglo i na tlo Hrvatske, pa posjetitelji i suseljani sa znatiželjom razgledaju razne plodove, i ne vjerujući da se domaćin njima i hrani.

Kad to jednom probate...

– Pitanje je navika i predrasuda. Naši ljudi zaziru od svega što ne poznaju, ali kad jednom okušaju slast ovog mog povrća, primjerice, meksičkih krastavaca, malbadorskog špinata ili, pak, peruanskih jagoda, požele ih ponovno – tvrdi Ivan koji plodove iz svog vrta ne prodaje nego ih daruje prijateljima, ali najviše završi u kuhinji. Da se može ovim plodovima odlično prehraniti, potvrđuju i Ivanovi recepti, pa i jelovnici za kompletne ručkove. Navodi jedan koji počinje juhom od šparoga ili tikvica, pohanim meksičkim krastavcima, pa s prilogom od malbadorskog špinata i salatom od bodljikave rajčice te desertom od peruanskih jagoda. Riječ je, navodi, o dijetnoj prehrani, a ujedno i ekološkoj, jer sve povrće uzgaja isključivo ručnim okopavanjem i plijevljenjem, bez prskanja i umjetnih gnojiva. To, kaže, poskupljuje obradu, ali kako uzgaja na manjim površinama poslove obavlja sam s obitelji. Riješio se i izdataka za sadnice koje također sam uzgaja.

Odmalena voli prirodu

To Ivanu ne pada teško jer ga je od djetinjstva privlačila priroda i život biljaka, posebice malo poznatih vrsta. Puno mu je, navodi ovaj umirovljeni koprivnički vatrogasac, pomogao višegodišnji boravak u Njemačkoj gdje je upoznao mnoge vrste o kojima je prije samo čitao ili gledao na TV-u. No, tek dolaskom u K. Brege Ivanu se ostvario san da ga i sam uzgaja. Godinama kupuje ili dobiva od prijatelja plodove kojima vadi i suši koštice za buduće sadnice. Mukotrpan je to posao, ali kaže da nema većeg zadovoljstva nego kad mu izrastu pamuk, sibirska brusnica, a i drugo bilje koje okućnicu ove bregovske obitelji pretvaraju u botanički vrt s raslinjem iz cijelog svijeta.

Tikva od 125 kg

Javorski je uzgojio u svom vrtu dvadesetak vrsta tikvi, među kojima i rekordne primjerke od kojih je jedna premašila 2,5 metra dužine, a druga težinu od 125 kg. Sve to privlači brojne znatiželjnike, koji sve češće navraćaju iz Podravine, ali i drugih krajeva zemlje. Najbrojniji su učenici koji za uspomenu ponesu i pokoji plod.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije