Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETI ODNOSI

Medvedev: Američki napadi korak do sukoba s ruskom vojskom; SAD: Spremni smo na nove akcije

sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
07.04.2017.
u 20:52

Medvedev je na društvenim mrežama napisao da su američki zračni udari protuzakoniti te da su bili "na korak od vojnog sukoba s Rusijom".

Ruski premijer Dimitrij Medvedev u petak je kazao da su američki raketni napadi na sirijsku zračnu bazu na korak do sukoba s ruskom vojskom.

Američki dužnosnici su ruske snage unaprijed izvijestile o napadu krstarećim projektilima, čiji je cilj bio kazniti sirijsku vladu zbog kemijskog napada početkom tjedna, izbjegavajući pritom rusko osoblje.

Satelitske snimke ukazuju da je pogođena zračna baza Shayrat domaćin ruskim specijalnim snagama i da se u njoj nalaze i ruski vojni helikopteri. Dio je to plana Kremlja da se sirijskoj vladi pomaže u borbi protiv Islamske države

Medvedev je na društvenim mrežama napisao da su američki zračni udari protuzakoniti te da su bili "na korak od vojnog sukoba s Rusijom".

SAD prijeti novim napadima na Siriju

Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley zaprijetila je u petak novom američkom vojnom akcijom u Siriji, dan nakon što je Washington bombardirao sirijski režim u znak odmazde za kemijski napad koji se pripisuje Damasku.

"SAD su donijele vrlo odmjerenu odluku prošle noći" te napale sirijsku vojnu bazu, rekla je Haley u Vijeću sigurnosti UN-a.

"Spremni smo i na daljnje akcije, ali nadamo se da to neće biti potrebno", kazala je.

Petnaest zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a sastalo se u petak kako bi raspravljali o napadu SAD-a na Siriju.

Hitna sjednica održava se na zahtjev Bolivije koja je ocijenila da je lansiranje šezdesetak projektila na zračnu bazu u Siriji kršenje međunarodnog prava.

Uoči sastanka, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na suzdržanost i naglasio da postoji samo političko rješenje za rat koji bjesni u Siriji.

"Pozivam na suzdržanost kako bi se izbjegao svaki čin koji bi dodatno nanio patnje sirijskom narodu", kazao je Guterres u priopćenju.

Rusija, glavna saveznica režima Bašara al Asada nazvala je američki napad "agresijom na jednu suverenu državu" i rekla da se radi o kršenju međunarodnog prava.

"SAD su napale suvereni teritorij Sirije. Smatramo taj napad flagrantnim kršenjem međunarodnog zakona i činom agresije", rekao je predstavnik Moskve u UN-u Vladimir Šafronkov.

On je upozorio SAD na "negativne posljedice" u slučaju vojne intervencije.

Francuski je veleposlanik pri UN-u izrazio nadu da će napad biti "zaokret i pomoći u pokretanju političkih pregovora".

Pred Vijećem sigurnosti britanski je veleposlanik Matthew Rycrof kazao da "Velika Britanija u potpunosti podržava akciju SAD-a koja je srazmjeran odgovor na užasan zločin, ratni zločin. Sada je vrijeme da se koncentriramo na politički proces".

On je naglasio da je sirijski predsjednik bio upozoren na američki zračni napad koji je bio odgovor na "neizreciv čin".

Mislio je pritom na napad kemijskim oružjem za koji Zapad okrivljuje režim predsjednika Bašara al-Asada a u kojem je ovaj tjedan poginulo najmanje 70 ljudi u Kan Šejkunu, što je i navelo američkog predsjednika Donalda Trumpa da promijeni politiku prema Siriji.

Američki zastupnici s obje strane političkog spektra podržali su Trumpa u njegovoj odluci, te zatražili da iznese širu strategiju za rješavanje sirijskog sukoba.

"Nadam se da će ovi napadi uvjeriti Asadov režim da se takve akcije nikada ne smiju ponoviti", rekao je demokratski senator Mark Warner.

U dosad najvećoj vanjskopolitičkoj odluci, Trump je naredio ispaljivanje krstarećih raketa na sirijsku zračnu bazu. To je najjača izravna američka vojna akcija u šestogodišnjem građanskom ratu u Siriji. Njegov prethodnik Barack Obama nijednom nije izravno napao Asadovu vojsku. 

Međunarodna skupina za potporu Siriji trebala bi se hitno sastati u petak u Ženevi na zahtjev Moskve, objavio je posebni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura.

Američki predsjednik naredio je u četvrtak zračne napade na sirijsku zračnu bazu objavivši da djeluje u "vitalnom nacionalnom sigurnosnom interesu SAD-a".

Pentagon je u petak priopćio da nema potvrde da je bilo civilnih ili vojnih žrtva u napadu na sirijsku zračnu bazu.

>> Merkel: Napad SAD-a na Siriju je razumljiv s obzirom na patnje nedužnih ljudi

>> Putin žestoko reagirao na američko bombardiranje Sirije: To je agresija na suverenu državu

Ključne riječi

Komentara 39

MA
marsovac
21:13 07.04.2017.

u UN-u su rusi, sirijci i iranci totalno blokirali izlaz strucnjaka na uvid,......zasto???? ako nemaju nista s tim.

Avatar navijač
navijač
22:41 07.04.2017.

Ruse definitivno treba spustit na zemlju,čim su se malo oporavili prave probleme po svijetu.Tko ih treba i voli nek ide u Rusiju a za njihove laži u Hrvatskoj više nema mjesta.

TR
TrvtkoKomadina01
22:03 07.04.2017.

Bravo Trump! Dokazano je da asad nije izvršio prvi napad sa otrovnim plinom, Taj diktator zločinac mora odgovarati za masovne zločine nad civilnim stanovništvom, a zajedno sa njim i putin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije