Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Medvedev u obraćanju naciji: Nadam se dobrim odnosima sa SAD-om

05.11.2008.
u 12:47

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev tijekom današnjega, prvog obraćanja naciji otkad je stupio na novu dužnost, izjavio je, među ostalim, kako se nada da će se nova američka administracija založiti za dobre odnose s Rusijom, prenijele su svjetske agencije.

- Nadamo se da će se naši partneri, nova administracija Sjedinjenih Država, založiti za dobre odnose s Rusijom - rekao je Medvedev, ne spominjući u svojem govoru ime demokrata Baracka Obame, 44. američkog predsjednika, prenijela je DPA.

Medvedev (43), govoreći o unutarnjoj politici, pozvao je na produljenje predsjedničkog mandata sa četiri na šest godina. Ruski predsjednik je, obraćajući se političkoj eliti okupljenoj u Kremlju, rekao kako prijedlog amandmana ne znači reformu ustava, nego njegovu "korekciju".

Glavna ustavna načela ostala bi neizmijenjena, kazao je pred oko 1000 okupljenih zastupnika, vladinih dužnosnika, vjerskih vođa i novinara predloživši, uz produljenje predsjedničkog, i produljenje zastupničkog mandata na pet godina.

U govoru je kritizirao administraciju Sjedinjenih Država jer je iskoristila sukob u Gruziji kao izliku za približavanje NATO-ovih vojnika ruskoj granici, uz komentar da bi Moskva trebala poduzeti odgovarajuće mjere.

- Sukob na Kavkazu iskorišten je kao izlika za slanje NATO-ovih ratnih brodova u Crno more, a potom i za postavljanje američkoga proturaketnog sustava na europskom teritoriju, zbog čega će Rusija poduzeti odgovarajuće mjere - kazao je Medvedev. On je najavio da će Rusija postaviti projektile Iskander u enklavi u Kalinjingradu kao odgovor na američki proturaketni štit, koji bi mogla i elektronički ometati.

Ruski je čelnik povezao rat u Gruziji sa svjetskom financijskom krizom. Naime, smatra Medvedev, oba su događaja počela kao izolirani slučajevi, a potom su dobili šire značenje, izvijestio je Reuters.

- Prevladat ćemo posljedice svjetske ekonomske krize i iz svega izaći snažniji nego ranije - rekao je ruski predsjednik, kako prenosi France presse - uz snažan pljesak prisutnih.

Medvedev, koji je prije početka javne karijere bio odvjetnik, istaknuo je da su u Rusiji ključne vrijednosti - sloboda, demokracija, poštenje i vladavina zakona.
- Važno je da predsjednik ponovno progovori o načelima i vrijednostima kojima je i sam odan - rekao je za ruske medije prije predsjednikova obraćanja naciji visoki kremaljski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Dmitrij Medvedev, koji je predsjedničke dužnosti preuzeo u svibnju, izmijenio je vrijeme obraćanja naciji. Naime, njegov prethodnik Vladimir Putin, aktualni premijer naciji se obraćao na proljeće.

Svojeg je pulena Medvedeva bivši ruski predsjednik slušao iz prvog reda, a do njega su sjedili vođe obiju parlamentarnih skupina te patrijarh Aleksej II., poglavar Ruske pravoslavne crkve.

Prije predjednikova govora analitičari su ocijenili kako bi predsjednik države morao ponovno ohrabriti nesigurne i preplašene investitore te umiriti građane koji strahuju od velikog pada vrijednosti rublja, unatoč stalnom razuvjeravanju političara.

Obraćanje naciji u Rusiji je uveo Boris Jeljcin 1994., nedugo nakon što je svladao pobunu zastupnika i uveo red u parlament te proveo izbore u Dumi, nastojeći uspostaviti autoritet u zemlji kao državni poglavar.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije