Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Medved: Podjela hrane krenula na novoj lokaciji

HCK je isporučio 96.696 toplih obroka za stanovništvo te 13.254 obroka za operativne snage na terenu
14. siječnja 2021. u 15:54 0 komentara 574 prikaza
Djelatnici tvrtke Pleter gradjanima hranu dijele na novoj lokaciji u Petrinji
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Potpredsjednik Vlade i ravnatelj Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane razornim potresom Tomo Medved najavio je novu lokaciju za podjelu hrane stradalima na Banovcu u Glini.

Petrinja: Tvrtka Pleter priprema i dijele obroke stradalima u potresu PETRINJA Kuhari iz Pletera o optužbama: I nama su nastradale kuće, a tu smo od prvog dana

"Podjela hrane za stanovništvo obavlja se na četiri lokacije: u Sisku, Petrinji, Hrvatskoj Kostajnici i Kravarskom, a od danas i u Glini na lokaciji Banovac", rekao je Medved na sjednici Vlade.

Podsjetio je kako su na sjednici stožera 9. siječnja donijeli zaključak o mobilizaciji tvrtke Pleter za pripremu i dostavu obroka.

Djelatnici tvrtke Pleter gradjanima hranu dijele na novoj lokaciji u Petrinji
1 / 10
14.01.2021., Petrinja - Podjela hrane gradjanima tvrtke Pleter u postavljenom satoru na djecjem igralistu u Petrinji. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Govoreći o aktualnom stanju na potresom pogođenom području, Medved je izvijestio da je proteklog tjedna ondje dnevno u prosjeku bila sudjelovala 81 osoba iz Ravnateljstva Civilne zaštite, 470 osoba iz Hrvatske vatrogasne zajednice, 90 osoba iz Hrvatske gorske službe spašavanja, 354 osobe iz Hrvatskog Crvenog križa, 195 policajaca, 340 pripadnika vojske te 200 osoba angažiranih od Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo.

Ministar Medved je izvijestio kako je Hrvatska vatrogasna zajednica provela 3545 intervencija, a vatrogasci su sudjelovali i u sigurnom uklanjanju tornja zvonika na katedrali u Sisku i na sanaciji krovišta crkve Sv. Lovre u Petrinji.

HGSS je odradio 692 zadaće uglavnom na visinskim radovima te opskrbi hrane, vode i lijekova. Također, snimali su pukotine koje su se pojavile na zemljištima u Donjim Kukuruzarima i u Borojevićima te evakuirali dokumente iz Državnog i gradskog arhiva, turističke zajednice, katastra, gruntovnice i Porezne uprave.

HCK je isporučio 96.696 toplih obroka za stanovništvo te 13.254 obroka za operativne snage na terenu, a proveli su i 2196 usluga psihosocijalne pomoći.

Hrvatski centar za potresno inženjerstvo do sada je zaprimio 41.574 prijave štete, a pregledali su 18.370 objekata. Medved je naglasio kako imaju tjedno povećanje prijava od 13.474.

Glina: Medved i Milošević dali izjavu medijima SASTANAK S GRADONAČELNIKOM U Glini dosad postavljeno 197 mobilnih stambenih objekata, prehranu sutra preuzima Pleter

Od ukupnog broja pregledanih objekata, njih 2368 je dobilo crvenu naljepnicu, koja znači da su neuporabljivi, 3871 objekata je dobilo žutu naljepnicu i privremeno su neuporabljivi, a zelenu naljepnicu dobilo je 10.318 objekata i uporabljivi su s preporukom.

Medved je izvijestio kako je Hrvatska vojska organizirala smještaj 122 štićenika doma za starije iz vojarne "Pukovnik Predrag Matanović" u Topusko, Gospić, Ogulin i Karlovac, a u vojarni je i dalje smješteno 155 civila.

"Sanirali su oko 11 kilometara prometnica i javnih površina. Pristupili su izgradnji kontejnerskih naselja za organizirani smještaj - tri u Sisku, jedno u Petrinji, a u narednom razdoblju planiramo i u Glini", kazao je Medved.

Vojska provela snimanja iz zraka i geosondiranje nasipa Save i Kupe

Dodao je kako je vojska provela snimanja iz zraka radi uvida u stanje štete, ali i geosondiranje nasipa rijeke Save i Kupe.

Izvijestio je kako je policija dnevno u prosjeku obavila 64 ophodnje.

Medved je istaknuo kako su zaprimili 475 stambenih kontejnera i mobilnih kućica te kako je većina postavljena na lokacije.

"Samo u protekla 24 sata postavili smo 36 kontejnera i 25 mobilnih kućica", rekao je.

U okviru provedbe mjere aktivne politike zapošljavanja na području Sisačko-moslavačke županije planiraju kroz mjeru javnih radova uključiti oko 500 nezaposlenih osoba za što je osigurano 16,5 milijuna kuna. Program bi se trebao početi provoditi od 1. veljače.

Medved je izvijestio i o stanju vezanom za obnovu stambenog fonda nakon Domovinskog rata, gdje je u Sisačko-moslavačkoj županiji ukupno obnovljeno ili izgrađeno 25.000 objekata, od čega je 16.200 bilo u prve tri kategorije oštećenja, a 8.800 u kategorijama oštećenja od IV. do VI. kategorije. 

Petrinja: Kuharima volonterima danas je zadnji dan kako kuhaju stradalima u potresu OKO 23 KUNE Pleter objavio iznos jednog obroka, Medak: 'Mi nismo radili kalkulacije i nismo štedjeli'

"Većina objekata iz ove kategorije građena je na postojećim temeljima, sukladno prvotnim gabaritima, mali broj kuća je građen na drugim lokacijama", dodao je Medved.

Oštećeno jedan do tri posto obnovljenih kuća IV. - VI. kategorije nakon Domovinskog rata

Izvijestio je kako su, u okviru preliminarnih pregleda oštećenja, članovi udruženja Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo kroz svoj pregled utvrdili da je od 8.800 izgrađenih kuća od IV. do VI. kategorije, po procjeni oštećeno od jedan do tri posto. 

Poručio je kako će te preglede nastaviti jer s novim podrhtavanjima dolazi i do novih oštećenja.

"Kao glavne prioritete aktivnosti u budućem razdoblju vidimo postavljanje kontejnera i mobilnih kućica za što smo od danas ojačali naše timove u kampu Lekenik na način da dnevno možemo postaviti 50 kontejnera i kućica. Timove čine pripadnici vojske i šest gospodarskih subjekata", izvijestio je Medved.

Dodao je kako će hotela Panonija u Sisku biti uređen za privremeni smještaj, a najavio je nastavak intenziviranja pružanja psihosocijalne pomoći za stradale.

Slijedi i uklanjanje objekata koji ugrožavaju sigurnost ljudi na potresom pogođenom području.

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.