Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nasilje je neprihvatljivo

Međunarodni dan djece žrtava nasilja obilježen u Velikoj Gorici

Međunarodni dan djece žrtava nasilja
Foto: Večernji list
1/7
02.06.2023.
u 21:14

Nasilje nad djecom javlja se u različitim oblicima - od zanemarivanja djeteta, fizičkog zlostavljanja, psihičkog nasilja, pa sve do seksualnog iskorištavanja i nasilja putem interneta

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Odjela za mentalno zdravlje i Centra za siguran Internet (CSI) u Velikoj Gorici obilježen je Međunarodni dan djece žrtava nasilja. Svoj su doprinos dali i učenici srednje škole Jastrebarsko koji su za sve prisutne izvoditi originalnu pjesmu "Reci nasilju THE END“. Pjesma je nastala u sklopu projekta REVIS - odgovaranje na vršnjačko nasilje u školskom i izvanškolskom okruženju.

Međunarodni dan djece žrtava nasilja posvećen je prepoznavanju patnje kojoj su djeca u cijelome svijetu izložena, kao žrtve fizičkog, mentalnog i emocionalnog zlostavljanja. Prema odluci Opće skupštine Ujedinjenih naroda Međunarodni dan djece žrtava nasilja obilježava se svake godine 4. lipnja od 1983. godine. Zbog velikog broja djece žrtava nasilja u svijetu i svakodnevnog kršenja prava djece, obilježavanje je inicirao UN s naglaskom na važnost zaštite prava djece i nužnost zajedničkog angažmana u borbi protiv svih oblika agresije nad djecom.

VEZANI ČLANCI: 

Nasilje nad djecom javlja se u različitim oblicima - od zanemarivanja djeteta, fizičkog zlostavljanja, psihičkog nasilja, pa sve do seksualnog iskorištavanja i nasilja putem interneta. Ono se često ne prepoznaje na vrijeme zbog čega izostaje odgovarajuća reakcija nadležnih, kako u dijelu podrške i pomoći djetetu, tako i u dijelu utvrđivanja odgovornosti počinitelja. Aktualne okolnosti ekonomske neizvjesnosti generiraju niz preduvjeta za zlostavljanje i zanemarivanje djece pa je djeci i odraslima u situacijama nasilja nužno pružiti svu odgovarajuću podršku, čime se mogu prevenirati i spriječiti teški ili tragični događaji.

S obzirom na to da su mnoga djeca svakodnevno izložena različitim oblicima neadekvatnog postupanja, obilježavanjem Dana djece žrtava nasilja želi se dodatno senzibilizirati javnost na taj problem te podsjetiti na to da je svaki oblik nasilja nad djecom neprihvatljiv. Naime, svi imaju moralnu i zakonsku obvezu štititi prava djece te ukazivati na njihovo kršenje.

VIDEO Hrvati u Zambiji su oslobođeni svih optužbi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije