Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.06.2015. u 12:00

Međugorska je realnost i 40 milijuna hodočasnika u tome mjestu

Teško je, nemoguće pr(e)osuditi je li Sveti Otac Franjo prekrižio Međugorje, prije svega tamošnji fenomen Gospinih ukazanja, za koji njegovi protivnici, nakon posljednjeg papina vatikanskog istupa, tvrde da će upravo to biti konačni pravorijek Crkve.

Njegovi zagovornici s grčem u želucu, ali i vjerom zbog brojnih plodova, nadaju se da će Međugorje ostati vidljiv znak žive vjere koju je potvrdila i službena Crkva. Međugorje već 34 godine, otkako je tada šestero djece izjavilo da im se ukazuje Gospa, koja se zbog poruka naziva Kraljica mira, istodobno živi višestruku stvarnost. Prije svega su to vidioci koji su izvorište ovoga fenomena. Istina je da su pojedini od njih živjeli i ponašali se poput zvijezda, da su svjedočili svoje poruke pa i Gospina ukazanja širom svijeta okupljajući tisuće, milijune ljudi.

Oko tog njihova načina života i svjedočenja stizalo je istodobno osporavanje upravo zbog sudjelovanja u komercijalizaciji Međugorja, ali i potpora zbog širenja ‘Gospinih poruka’. Posebno su ‘sporna’ svjedočanstva nakon početka rada Međugorskog povjerenstva.

Lokalni franjevci, koji vode župu Međugorje, i biskup Ratko Perić nisu na istoj valnoj duljini, a fenomen je poslužio kao dodatni kamen smutnje oko tzv. hercegovačkog slučaja neposluha nekolicine franjevaca koji su u međuvremenu razriješeni.

U Međugorju su se mnogi obogatili pohlepno grabeći novac, besramno zlorabeći vjeru i simbole za koje vjernici iskreno vjeruju da žive u ovome hercegovačkom mjestu. Oni su manjina, ali ih ima.

Međugorska realnost je i više od 40 milijuna hodočasnika koji su u tom mjestu proveli vrijeme u molitvi, nemali broj njih je doživio plodove u osobnom i obiteljskom životu. Crkvi je prijavljeno oko 600 slučajeva čudesnih ozdravljenja. Odluka Svetoga Oca bit će institucionalno važna prekretnica za Međugorje, a zasigurno je da je konačni sud prepušten Bogu, vremenu i narodu.

>>Međugorski će vidioci pod nadzor Vatikana

>>Papa Franjo: Ne može se reći 'danas će mi u 4 sata Gospa poslati pismo'

Komentara 18

Avatar Tranquillo
Tranquillo
12:33 11.06.2015.

Međugorje je ključ trajnog Hrvata u BiH, to bi trebao biti interes same RH iz mnogo logičnih i razumljivih razloga. Zato tzv. Bošnjacima to tako jako smeta. Komercijalizacija? Pogledajte Lourdes, a da ne pričam o Mekki. Ne opravdam ništa, alili budimo realni... u BiH je 550.000 nezaposlenih i prepolovljen broj Hrvata...

DU
Deleted user
12:08 11.06.2015.

mnogi su se obogatili ?Siguran sam da bi ateisti uzgajali djetelinu ili duhan da su kojim slučajem vlasnici zemljišta u Međugorju .

Avatar Tito zločinac
Tito zločinac
12:08 11.06.2015.

Neki su se obogatili. Istina! Ali i deseci tisuća hodočasnika koji dolaze u Među gorje moraju negdje prenoćiti. Oni snalažljivi koji su imali novac ili podigli kredite iskoristili su to. Zar mislite da je drugačije u Lurdi ili Fatimi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije