Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVSTVO

Medika obustavlja isporuku lijekova bolnicama zbog duga od 2,1 milijarde kuna

Jadranko Herceg
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
30.03.2021.
u 13:03

Koordinacija veledrogerija, Udruga ljekarnika i Udruga proizvođača lijekova pri HUP-u upozorila je prošle srijede da bi zbog 6,5 milijardi kuna duga bolnica za isporučene lijekove i prestanka HZZO-ova plaćanja dugova ljekarnama opskrba lijekovima mogla biti ograničena.

Veledrogerija Medika od danas obustavlja isporuku lijekova i medicinskog materijala svim bolnicama zbog duga od 2,1 milijarde kuna, potvrdio je u utorak predsjednik Uprave Medike Jasminko Herceg.

"Dug prema našoj veledrogeriji narastao je na više od dvije milijarde kuna. U ovom kvartalu isporučili smo robu u vrijednosti od oko milijardu kuna, a platili su nam najviše sto milijuna kuna", rekao je Herceg Hini.

Stoga su, kaže, odlučili da neće isporučivati lijekove bolnicama koje ne poštuje zakonske rokove plaćanja od 60 dana, a to je 98 posto bolnica u Hrvatskoj.

Iz Vlade nema odgovora, vladajući ne nude nikakvo rješenje, ističe Herceg.

"Da bi se problem mogao početi rješavati trebao je biti održan sastanak jučer da bi platili sutra. Ministar zdravstva Vili Beroš ne javlja se na telefon već nas upućuje na premijera Andreja Plenkovića i ministra financija Zdravka Marića", rekao je.

Koordinacija veledrogerija, Udruga ljekarnika i Udruga proizvođača lijekova pri HUP-u upozorili su prošle srijede da bi zbog 6,5 milijardi kuna duga bolnica za isporučene lijekove i prestanka HZZO-ova plaćanja dugova ljekarnama opskrba lijekovima mogla biti ograničena.

Dug je od prosinca do kraja veljače narastao za više od 900 milijuna kuna te je dostigao četiri posto državnog proračuna.

Predstavnici veledrogerija, ljekarnika i proizvođača lijekova također upozoravaju da je 20 posto bolnica od početka godine potpuno prestalo plaćati lijekove.

Komentara 20

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
16:54 30.03.2021.

To je posljedica nesposobnosti HZZO-a da vodi posao za koji je osnovan, sto je odlika svih drzavnih institucija. Dokle god vlada mentalitet "sto je drzavno, to nije nicije" nece biti bolje. Dakle vrijeme je za privatizaciju zdravstvenih osiguranja, bolnica, zdravstva...svega.

DU
Deleted user
13:22 30.03.2021.

Čekam objavu Plenkovića da on nema ništa s time, da su krivci drugi ili oni prije njega. Usput bih želio čestitati sretan rođendan premijeru, da mu i današnji rođendan prođe jednako uspješno kao i onaj jučerašnji, prekojučerašnji i tako unazad zadnjih nekoliko desetljeća.

Avatar Udruga_Briselskih_Anemicara
Udruga_Briselskih_Anemicara
13:26 30.03.2021.

Cekajte pa kako se to dogodi najsposobnijem premijeru i najboljem ministru financija u povijesti drzave?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije