Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv cijepljenja

Medicinski fakultet zabrinut zbog dolaska antivaksera Wakefielda u Split

Ilustracija
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
30.05.2019.
u 15:14

Nažalost, dio javnosti i dalje vjeruje u izjave i tvrdnje koje iznose g. Wakefield i njegovi suradnici, kažu znanstvenici sa splitskog Medicinskog fakulteta.

Splitski Medicinski fakultet izrazio je u četvrtak, kao krovna ustanova na području biomedicinskih istraživanja i obrazovanja, zabrinutost zbog dolaska u Split u svijetu najpoznatijeg protivnika cijepljenja Andrewa Wakefielda, koji bi trebao sudjelovati na skupu protivnika cijepljenja u lipnju, te apelirao na građane da podupru znanstveno utemeljene spoznaje o cijepljenju.

- Upoznati smo s radom spomenutoga gosta te želimo upozoriti javnost da je veliki dio njegova dosadašnjeg rada bio upitan, neki njegovi rezultati i zaključci jasno su prikazani neutemeljenima, te mu je zbog toga oduzeta licencija za samostalni liječnički rad, a rezultati njegovih istraživanja povučeni su iz časopisa koji su ih objavili i opisani kao 'potpuna laž'. Nažalost, dio javnosti i dalje vjeruje u izjave i tvrdnje koje iznose g. Wakefield i njegovi suradnici- kažu znanstvenici sa splitskog Medicinskog fakulteta.

Apeliraju stoga na građane Splita, okolice i cijele Hrvatske da i dalje podupiru rad zdravstvenog sustava koji je utemeljen na provjerenim i provjerljivim dokazima, sudjeluju u cijepljenju kao mjeri kontrole zaraznih bolesti te u čim manjoj mjeri oblikuju svoje ponašanje na neutemeljenim tvrdnjama i lažnim spoznajama.

Wakefield je 1998. objavio rad u kojem je falsificirao činjenice tvrdeći da cjepivo protiv ospica može uzrokovati autizam, nakon čega se svijetom proširio strah od cijepljenja i tzv. antivakserski pokret, što je dovelo do pada procijepljenosti u Europi i Americi, te veće izloženosti stanovništva zaraznim bolestima.

Splitski stručnjaci ističu kako je cijepljenje jedna od najboljih i najvrjednijih metoda sprječavanja i kontrole zaraznih bolesti i njihovih posljedica.

Cijepljenjem smo iskorijenili velike boginje, nadomak smo iskorjenjivanju dječje paralize, a pomoću cijepljenja nadziremo bolesti od kojih su u prošlosti djeca umirala u epidemijama. Prije ere cijepljenja, vjerojatnost doživljenja petog rođendana iznosila je samo oko 60 posto, ističu.

- Pri tome naglašavamo da ni jedna metoda u medicini nije savršena, pa tako potvrđujemo i jasno govorimo o postojanju nuspojava cijepljenja, ali ni u kom slučaju nuspojava kakve opisuje Wakefield- navode znanstvenici.

Splitsko-dalmatinska županije, uz Dubrovačko-neretvansku, zadnjih je godina zabilježila najveći pad procijepljenosti u Hrvatskoj - pala je na 70 posto, a ovih dana u Splitu se ponovno sumnja na nekoliko slučajeva zaraze ospicama.

Komentara 8

FR
FranjoZG
16:14 30.05.2019.

Nije problem da li cijepiti ili ne, jasno je da treba cijepiti. Problem je u povjerenju u one koji proizvode ta cjepiva i one koji ih nabavljaju. Da li je firma koja je porizvela cjepivo iznijela sve nuspojave? Oni koji kod nas nabavljaju lijekove, da li su nabavili najbolje? Znamo kako to ide: platim ti jedrenje ili seminar na Bahamima, a ti kupiš moje lijekove... Problem je povjerenje. Dok se to ne riješi nezavisnim komisijama u kojima su ljudi kojima se vjeruje, sve manje će se djece cijepiti.

PR
predator57
16:15 30.05.2019.

Opet Ospice, ja bio u 3razredu O.Š. i dobio ospice, došla medicinska sestra,teta Klara, nabila mi injekciju, ikroz par dana bilo sve ok. Samo kvalitetna cijepiva, i nema problema, a ovaj šrot, veliki problemi.

BI
Biouskoli91
19:26 30.05.2019.

Antivakser? Stvarno?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije