Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika Britanija

May moli Bruxelles – novi pregovori ili kaos

Brexit
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
30.01.2019.
u 14:23

Već se najavljuje da će u Velikoj Britaniji nedostajati hrane u trgovinama, a ljekarne polako ostaju bez lijekova

Tri izraza “no deal”, “hard Brexit” i “backstop” opisuju trenutačnu situaciju glede izlaska Velike Britanije iz Europske unije. Britanska vlada premijerke Therese May, čelnice Konzervativne stranke, predstavila je nove opcije dogovora s Bruxellesom o načinu rastave s EU, a britanski parlament pokušava preuzeti vođenje procesa rastave. Amandmani o kojima su parlamentarci glasali sinoć prije zaključenja ovog izdanja mogli bi usmjeriti put za izlazak Velike Britanije iz EU, ali ni to nije sigurno jer se ne zna kako će bilo koja odluka utjecati na stvarni život.

Stop za “backstop”

Nakon što je 16. siječnja parlament odbacio dogovor s Bruxellesom koji je postigla vlada, sada se bliži opcija bez dogovora (no deal). Tada su protiv već postignutog dogovora glasovali kako oni koji su za ostanak Velike Britanije u EU tako i oni koji su za oštar prekid (hard Brexit) odnosa s Kontinentom. I u ovom drugom krugu sučeljavanja vlade May s parlamentom veliku ulogu ima predsjedatelj John Bercow, koji može odlučiti o kojem amandmanu se može glasovati. Amandmani, osim jednoga koji je predstavila laburistica Yvette Cooper, nisu obvezujući za vladu, ali njihovo usvajanje stvara presiju.

Cooper predlaže da u slučaju “no deala” vlada zatraži odgodu na nekoliko mjeseci stupanja na snagu datuma izlaska Velike Britanije iz EU predviđenog za 29. ožujka i da se ponovno pregovara s EU o spornim točkama, što su iz Bruxellesa do sada rezolutno odbijali. No, tada bi se otvorila dodatna pitanja, među prvima bi li Velika Britanija sudjelovala na izborima za Europski parlament predviđenima za konac svibnja. No, i eventualno usvajanje amandmana koji je predložila Cooper bi trebalo zatim imati seriju daljnjih glasovanja. Za prijedlog odgode Brexita na nekoliko mjeseci neki su laburisti, kao i neki konzervativci, ali vjerojatno u zbroju ne čine većinu u parlamentu.

Amandman šefa parlamentarne skupine Konzervativne stranke Grahama Bradyja, a koji navodno podupire i May, odnosi se na “backstop”, odnosno predlaže se njegova izmjena u odnosu na kakav je bio u dogovoru s Bruxellesom. “Backstop” kakav je dogovoren u pregovorima Velike Britanije – EU je nekom vrstom sigurnosnog pojasa u slučaju da se do 2020. ne dođe do dogovora o trgovinskim odnosima. Sjeverna Irska bi ostala u carinskoj uniji dok se ne bi postigao trgovinski sporazum između Londona i Bruxellesa. Zagovornici oštrog Brexita drže kako s “backstopom” London ostaje stalno vezan za EU. May kaže kako “backstop” neće biti nikada primijenjen jer će se Britaniji i EU dogovoriti u razdoblju od 21 mjesec nakon Brexita.

No, “hardbrexiteri” se pribojavaju kako neće doći na vrijeme do dogovora i kako će preko tog mehanizma kojim se želi zadržati otvorenom granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske i Velika Britanija ostati vezana za EU. May se nada kako bi Bradyjev amandman mogao otkloniti dvojbe nekih konzervativaca koji su za oštar prekid s Kontinentom i pridobiti ih kada se polovicom veljače bude glasovalo o novom dogovoru s Bruxellesom.

Obustava proizvodnje

Zanimljivo je kako ima i sve više zagovornika Brexita bez dogovora. Jer, teško je pronaći konsenzus za dogovor, pa onda da vidimo što će se dogoditi s rastavom bez dogovora. A među onima koji su zagovarali mekši (soft) Brexit ima pobornika za to da se dogovor ne postigne kako bi se na koži građana vidjele posljedice referenduma održanog 2016. Bez pravila o trgovinskoj razmjeni, odnosima s ostalim europskim državama itd. Prve bi posljedice zahvatile trgovinu, pa financijsko tržište, industriju... Već se najavljuje kako će nedostajati hrane u trgovinama, ljekarne polako ostaju bez lijekova, a industrije (Airbus, Rolls-Royce, Honda, BMW …) zaustavljaju proizvodnju. Honda najavljuje da će poslije 29. ožujka zaustaviti proizvodnju na najmanje šest dana, a BMW, koji ima pogon pokraj Oxforda, stat će mjesec dana kako bi se razmotrile moguće posljedice za opskrbu proizvodnje. Ima i onih koji bi sazvali novi referendum, ali to bi, po mnogima, značilo daljnji rascjep u društvu i nepoštovanje već donesene odluke, što se u povijesti Velike Britanije nije nikada dogodilo.

>>Pogledajte video: Protivnici Brexita

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Kljusar
Kljusar
20:39 30.01.2019.

Evropu odvojiti od Britanije zidom kao što su odvojene sjeverna i južna Koreja

MO
morejeslano
18:44 30.01.2019.

Britanci odlaze a globalisti u Eu se sa time ne mogu pomiriti pa pokušavaju propagandom o velikim nestašicama uplašiti stanovništvo. Dvije trećine britanaca sada žele da se provede brexit.

AA
aabbcc
14:32 30.01.2019.

Isto tako je bilo i kada se iz Juge izlazilo :___nedostajati hrane u trgovinama, a ljekarne nemaju... , benzina , i svasta jos.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije