Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži novu odgodu

May će se susresti s Merkel i Macronom uoči summita EU-a

Theresa May
Foto: Reuters/PIXSELL
09.04.2019.
u 08:23

May će se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel susresti u Berlinu a s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu dok nastoji izbjeći odlazak svoje zemlje iz EU-a u petak bez sporazuma

Britanska premijerka Theresa May u utorak će se susresti s čelnicima Njemačke i Francuske, dan prije nego što će zatražiti još jednu odgodu brexita na hitnom summitu Europske unije.

May će se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel susresti u Berlinu a s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu dok nastoji izbjeći odlazak svoje zemlje iz EU-a u petak bez sporazuma.

Premijerka je najavila da će tražiti novu odgodu do 30. lipnja na summitu u srijedu no Bruxelles je već naznačio kako od nje očekuje konkretni plan ako želi dodatno vrijeme.

Britanski parlament već je tri puta odbacio sporazum koji je May dogovorila s Bruxellesom o napuštanju unije no istodobno nije se dogovorio o nekoj drugoj opciji.

U ponedjeljak kasno navečer parlament je izglasao zakon, koji je predložio oporbeni laburist, a po kojemu vlada mora od parlamenta zatražiiti dozvolu za podnošenje zahtjeva Bruxellesu za odgodom brexita. Tim zakonom parlament je dodatno želio osigurati da Brtianija iz unije ne izađe bez sporazuma.

Sada bi vlada tijekom dana trebala od parlamenta zatražiti dozvolu da od Bruxellesa traži odgodu brexita.

U Londonu i dalje traju pregovori konzervativaca i laburista u pokušaju da se pronađe kompromisno rješenje za brexit.

Vođa laburista Jeremy Corbyn u ponedjeljak je kazao kako konzervativna vlada ustrajava na svojim pozicijama i odbija uvažiti zahtjeve laburista među kojima je i carinska unija s EU.

VIDEO Masovni prosvjed zbog Brexita

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Dumen
Dumen
13:49 09.04.2019.

Odgoda na neodređeno vrijeme ?

FR
franjo
08:58 09.04.2019.

Gdje su ostali Europljani?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije