Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prozivka zbog nesuradnje

Matušić: Zašto DUUDI ignorira Antikorupcijsko vijeće?

Frano Matušić
Patrik Macek/PIXSELL
16.06.2015.
u 16:37

DUUDI se nije oglasio na tri poziva Vijeća da dostavi izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera

Predsjednik Antikorupcijskog vijeća, HDZ-ov Frano Matušić prozvao je danas Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) za nesuradnju, budući da se nije oglasilo na već tri poziva Vijeća da im dostavi izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u svom području odgovornosti.

- Mislim da nije dobra poruka da DUUDI ni nakon tri poziva ne dostavlja svoje izvješće i praktički ignorira Antikorupcijsko vijeće. Ja ne znam koji je razlog tome, ni nakon požurnica ne dobivamo odgovore. Nadam se da će nam dostaviti svoje izvješće, jer njihova odgovornost je velika. I kad pogledamo posljednje izvješće Državne revizije po pitanju Croatia osiguranja, možemo vidjeti da je uloga DUUDI-ja itekako velika – ustvrdio je Matušić.

Najavio je i da bi krajem lipnja ili početkom srpnja Vijeće održalo tematsku sjednicu u suradnji s Transparency Internationalom Hrvatska o percepciji i prevenciji korupcije u Hrvatskoj. Član Vijeća i predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić predložio je pak da se održi i tematska sjednica posvećena hrvatskim medijima, odnosno transparentnosti vlasništva u njima.

- Mislim da se tu krije veliki koruptivni rizik. Zanimljivo da imamo Miroslava Kutlu u BiH, za kojeg se sumnja da je u vlasništvu brojnih medija, a da ga nitko ne privodi pravdi da se dozna prava istina – ustvrdio je Filić, a Matušić se složio s njime da je to iznimno važna tema koju bi mogli obraditi sredinom srpnja ili početkom rujna. I član Branko Roglić složio se da je nužno znati prave vlasnike medija u Hrvatskoj, a Matušić je izrazio bojazan kako bi i tada mogli dobiti odgovor kako sve piše u registru.

- A svi jako dobro znamo da sve što tamo piše ne odgovara stvarnim vlasnicima – primijetio je Matušić. Njegov stranački kolega Josip Borić podsjetio je pak kako je još 2011. godine Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost nakon rasprave o "indicijama o ulasku sumnjivog kapitala u vlasništvo nekih medija“ zaključilo kako bi trebalo otkriti prave vlasnike hrvatskih medija.

- Pa bi bilo zanimljivo vidjeti je li tko postupao po tim zaključcima i što je otkriveno – zaključio je Borić. Vijeće je na današnjoj sjednici jednoglasno podržalo izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti - Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Državnog izbornog povjerenstva, Agencije za javno-privatno partnerstvo te Agencije za zaštitu osobnih podataka.

>>Antikorupcijsko vijeće traži objavu donacija koje daju državna trgovačka društva

>>Antikorupcijsko vijeće za donošenje etičkog kodeksa

Komentara 4

AN
antonelić
16:57 16.06.2015.

bravo frane matušiću , svaki put kad se oglasiš , sjetim se tvog mentora i počasnog predsjednika kradezea dr.ive ..... i dođe mi milo .... inzistiraš na privatizaciji croatia osiguranja , tako i treba !!!! ... a dali sviraš o o privatizaciji i pljački hrvatske i hrvatskog naroda od strane kradezea ...... o tome ne sviriš , jer to su naši krali ...... ajde sviraj frulu frano , kao onomad početkom 90-tih .....

CR
cro90
17:04 16.06.2015.

No Comment

MI
miskec56
22:34 16.06.2015.

Ovog lika dugo nema u javnosti. veliki gubitak za hdz-e. vrli fin čojek, vjerojatno se javio da nešto pametno kaže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije