Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUBROVAČKE ZIDINE

Matušić: Ovo je političko nasilje zbog politikanskih igara Vlahušića s Društvom

'24.05.2013., Stara gradska jezgra, Dubrovnik - Cudljivo vrijeme, s kisnim i suncanim razdobljima izmjenjivalo se danas u gradu. Grad i zidine su bez obzira na uvjete bili puni. Photo: Grgo Jelavic/PI
10.12.2013.
u 17:10

HDZ-ov Frano Matušić nazvao je Zakon o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika političkim nasiljem zbog politikanskih igara gradonačelnika s Društvom.

Konačni prijedlog Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika kojim se Društvu prijatelja dubrovačke starine oduzimaju upravljanje dubrovačkim zidinama te sva sredstva zarađena od prodaje ulaznica za taj spomenik te daju Gradu Dubrovniku i Zavodu za obnovu Dubrovnika je kulturocid, poručila je oporba na sjednici Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu. Upozoreno je da je ovo hiperpolitički zakon do kojeg je došlo samo zato jer su gradonačelnik Dubrovnika koji se o upravljanju zidinama ne može samostalno dogovoriti s Društvom i ministrica iz iste stranke.

HDZ-ov Željko Reiner rekao da se ovim zakonom konfiscira imovina.

- Njime se retroaktivno ukidaju učinci pravnog ugovora koje su sklopile treće strane. Donosi cijeli niz stvari koji je suprotan našoj legislativi, to nikako nije dobro. Stvara jedan vrlo čudnovati i opasni presedan jer će sutra neka Vlada imati opravdanja učiniti isto i još gore, oteti nešto nekome iako dobro radi, samo zato jer ima većinu – kazao je Reiner te primjetio da se u ovom slučaju kritizira model prema kojem udruga građana upravlja kulturnom baštinom, a s druge strane se u Šibeniku upravljanje tvrđavom Barone dalo Društvu za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac.

- Sve pohvale za taj potez, no njima još država daje novac za taj posao, a u slučaju Dubrovnika društvo državi daje novac i sad mu se to oduzima iako su 63 godine dobro upravljali kulturnom baštinom Dubrovačke republike i nitko do danas nije dokazao suprotno – nastavio je Reiner zaključivši da razlog oduzimanja zidina Društvu nije razvidan na površini, ali je svima sasvim jasan.

Njegov stranački kolega Jasen Mesić rekao je da je začuđen što se sve u Hrvatskoj može ispolitizirati, pa u ovom slučaju i zaštita zidina. Posebno ga je zasmetalo što se u zakonu briše termin "ugrožena" spomenička cjelina, dok se nešto kasnije u zakonu spominje da se tek treba napraviti procjena stanja ugroženosti dubrovačkih spomenika.

- Onome tko je to napisao treba oduzeti ne samo licencu, već mu treba dati otkaz – smatra Mesić te dodaje da su dubrovačke zidine jedan od najugroženijih hrvatskih spomenika zbog jake seizmičke aktivnosti na tom području. Vjeruje da se riječ "ugrožena" briše zbog sljedeće točke u zakonu u kojoj piše da Zavod, između ostalog, prema Zakonu o gradnji, vodi brigu i o prostoru spomeničke sredine, a ne samo o građevinama.

- Time se otvara mogućnost građevinske intervencije unutar zidina. Svi znamo gdje je to moguće, na Pustijerni, dijelu unutar stare gradske jezgre Dubrovnika gdje već postoje projekti za gradnju zgrade. Apeliram na kolege, nemojte slučajno da se od sljedećeg ljeta na zidinama počnu otvarati razno-razne neprimjerene sadržaje. Nemojte to preuzimati na sebe, a uvjeren sam da je krajnji cilj ovog zakona upravo to – uvjeren je Mesić.

HDZ-ov Frano Matušić nazvao je ovaj zakon političkim nasiljem zbog politikanskih igara gradonačelnika s Društvom.

- Nevjerojatno je da se na nasilan način preuzima ovlast sudbenog tijela. Ovdje zakonodavno tijelo kroz prijalzne odredbe preuzima ovlasti sudbenog tijela, dakle, raskida ugovor koji su potpisale treće strane. Ovo je stajanje na stranu gradonačelnika Andra Vlahušića koji je prije nego što je Vlada uopće donijela ovaj zakon rekao da će sve riješiti zakonom – kritizirao je Matušić koji je podsjetio da je Odbor za zakonodavstvo u prvom čitanju zakona upozorio na njegovu neustavnost. Strahuje da bi se donošenjem zakona mogao otvoriti prostor za manipulacije i da će Dubrovnik izgubiti status UNESCO-ove zaštite.

- Dresdenu se to dogodilo jer je nekome iz tog grada palo na pamet da napravi moderan most na rubu spomeničke cjeline. A kod nas Vlahušić već spominje planove o spajanju tvrđave Lovrijenac i parka Gradac staklenim mostom. Pa to je kulturocid – siguran je Matušić, a Mesić je dodao da "ako ovo prođe, Dresden će biti mala beba".

Predsjednik Društva prijatelja dubrovačkih starina Denis Orlić podsjetio je da je nekoliko saborskih odbora u prvom čitanju imalo niz primjedbi na ovaj prijedlog zakona, no u drugom čitanju niti jedna od njih nije uvažena. Nitko nije dokazao da Društvo ne radi dobro, niti je dokazao da radi nezakonito, kao što nije ni objasnio zašto mu se onda oduzima upravljanje zidinama, kazao je Orlić.

- Zašto nitko nije raskinuo ugovor s nama na sudu, nego nas se samo razvlašćuje? Mi već 50 godina dajemo financijska izvješća gradu i svakih tisuću zarađenih kuna točno se vidi gdje je potrošeno. Ovaj zakon nije moguć, i ako se logično ne riješi, rješavat će se pred nadležnim pravosudnim tijelima kako u Hrvatskoj, tako i u Europi – poručio je Orlić. Zastupnicima je ispričao i jednu javnosti malo poznatu priču.

- Ministarstvo radi obnovu crkvice Sv. Mihajlo u Stonu, to je spomenik nulte kategorije. Nisu imali novca za to, pa su Društvo pitali da damo 100 i nešto tisuća za obnovu krova. Pristali smo na to, ali smo ih pitali da nam se, s obzirom na nesuglasice s gradonačelnikom, očituju o ovom zakonu. Nisu se očitovali, a mi im još nismo dali novac. Krova i dalje nema, a neće ga ni biti kada Društvo ostane bez svega – ispričao je Orlić.

Nitko od vladajućih nije se javljao u raspravi, a nakon svih ovih oporbenih kritika, SDP-ov Gvozden Srećko Flego je zamjerio što se nije organizirala tematska sjednica o ovoj problematici, kako je dogovoreno kad je Odbor raspravljao o prvom čitanju zakona.

- Zakone možemo donositi po stranačkoj disciplini, ali bilo bi dobro da imamo sijaset argumenata za i protiv. Temeljem svega ovoga što sam ovdje čuo i čitao po medijima, ja ne mogu donijeti odluku o ostat ću suzdržan. Da smo imali tematsku sjednicu i čuli sve argumente, tako ne bi bilo – rekao je Flego i održao riječ, iako su njegovi stranački kolege glasali "za" zakon, on je ostao suzdražan, a HDZ-ovci su bili protiv. Zakon je prošao s obzirom na većinu koja je glasala "za", no dogovoreno je da odbor za amanadman na zakon kojim Grad mora vratiti najmanje 50 posto sredstava od prodaje ulaznica u održavanje spomenika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije