Naslovnica Vijesti Hrvatska

Matušić i Friščić o Josipovićevu govoru: RH nije bila agresor u BiH

Većina hrvatskih političara ne odobrava ispriku predsjednika Josipovića u parlamentu BiH.
15. travnja 2010. u 15:06 85 komentara 6 prikaza
josipović
Foto: PIXSELL

Dan nakon isprike predsjednika Josipovića u parlamentu BiH, u kojoj je izjavio da duboko žali zbog pogrešnog sudjelovanja hrvatske politike u podjeli BiH, po reakcijama se čini da većina hrvatskih političara ne odobrava takav potez.

Potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang na promociji knjige Žarka Domljana oštro je napao izjavu, no više nije htio o tome govoriti. No u prvotnoj izjavi Hebrang je rekao da Hrvatska nikad nije dijelila Bosnu i Hercegovinu, nego je morala ući na njezin teritorij da bi obranila svoj, a BiH se počelo dijeliti na prijedlog povjerenstva Vijeća Europe 1992. godine. Upozorio je da je predsjednik Ivo Josipović svojim izjavama u Sarajevu našu zemlju „uveo u red svjetskih agresora“.

Friščić: Svaki zločin treba individualizirati
Najjasniji u ocjeni predsjednikova istupa bio je predsjednik HSS-a Josip Friščić koji tvrdi da prije svega svaki zločin treba individualizirati. Nastavimo li ovako, brzo ćemo doći do toga da smo u BIH bili agresori, a u Hrvatskoj imali građanski rat. Ni jedno niti drugo ne stoji - tvrdi Friščić.

Bilo je individualnih poteza i zločina, ali dajmo tome imena i prezimena i nemojmo cijelu državu u to uvlačiti - odlučan je šef seljaka.

Matušić: Josipovićeva poruka je neprihvatljiva
Nešto blaži u svojim ocjenama bio je Frano Matušić (HDZ) koji tvrdi da je riječ o neprihvatljivoj izjavi. Kaže da bi saborsku Deklaraciju o Domovinskom ratu trebali svi respektirati jer iz nje se jasno vidi da Hrvatska nije bila agresor u BiH. Tu je deklaraciju tada podržala i stranka kojoj je nekada pripadao predsjednik Josipović - zaključio je.

Đakić: Josipović se prvo trebao pokloniti hrvatskim žrtvama
Treba se pokloniti žrtvama, ali Josipović se prvo trebao pokloniti hrvatskim žrtvama - oštar je bio Josip Đakić (HDZ).

Postoje jasne dvojbe oko toga da je Hrvatska politika 90-tih godina doprinijela nekakvim podjelama u Bosni i Hercegovini. Ali postojao je sporazum Hrvatske i BIH iz 1992. o uzajamnoj pomoći, pa i vojnoj, postoje tisuće izbjeglica koje je Hrvatska primila i spasila od srpske agresije te Splitski sporazum iz 1995. kada je Hrvatska pomogla i deblokirala Bihać da se ne dogodi Srebrenica - zaključio je Đakić.

Grubišić: Josipović je iznio osobni stav
HDSSB-ov Boro Grubišić smatra da je Josipović iznosio svoje osobno mišljenje koje je ispalo kao državni stav. Mislim da takav stav i potez mora biti usuglašen s Vladom i Saborom, ali ne znam je li Vlada konzultirana. Nije čudno da se ovakve stvari događaju u hrvatskoj vanjskoj politici kada predsjednica Vlade traži od predsjednika Obame autogram na jelovniku,  zajediljivo je zaključio Grubišić.

Lesar: Dosta je ispričavanja
S druge strane šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar kaže da Josipovićeva izjava neće promijeniti povijest niti unaprijediti budućnost.
- Pitam dokle ćemo se svi svima ispričavati jer toga je bilo previše i vrijeme je da se počne razgovarati o gospodarskim i drugim temama naše sadašnjosti i budućnosti, kazao je Lesar.

Pupovac podržao Josipovića

Očekivano, Josipović je dobio potporu SDSS-ova Milorada Pupovca. Pupovac tvrdi da je predsjednik održao odličan govor, a oni koji tvrde da je isprika optužnica griješe. Govor može biti primjer za ono što je potrebno učiniti nakon ratova koji su vođeni na prostoru bivše Jugoslavije.

- Mislim da je najvažnije, a to vrijedi i za nas zastupnike, da se prije konzultiramo sa svojom savješću, sa svojim uvjerenjima i s interesom uloge koju obavljamo - zaključio je Pupovac.

Milanović: Neće nas BiH tužiti zbog Josipovićeve izjave
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović komentirao je izjavu predsjednika Ive Josipovića u kojoj se on ispričao zbog hrvatskog poticanja podjele BiH, ocijenivši to hrabrim državničkim činom.

- Josipović je hrabar i odlučan i to je odlika kvalitetnih čelnika. Njegov čin nije bez rizika u smislu da će biti komentiran ovako i onako, ali to je trebalo napraviti - dodao je Milanović, a prenosi Tportal.

Na pitanje ima li na osnovu te izjave povoda za tužbu, Milanović kaže da nema. I to zato što je, kaže, ovo "misija dobre volje".

Kotromanović: RH nije napravila nikakve zločine
Josipović je predsjednik države, posjetio je dva mjesta na kojima su se evidentno dogodili zločini. On ima svoju politiku koju provodi i tu ne bih ništa posebno komentirao. Meni je njegova izjava više zvučala kao duboko žaljenje za ono što se dogodilo. Kao pripadnik HV-a, časnik koji je bio na prostoru BiH na osnovi dva sporazuma Tuđman - Izetbegović, siguran sam da nismo napravili nikakve zločine i s te strane se nemamo za što ispričavati. Stoga sam ispriku predsjednika Josipovića više shvatio kao ispriku u kontekstu politike, a ne HV-a. Hrvatska vojska nije u BiH činila zločine ni prema Muslimanima niti Srbima, ni civilima niti vojnicima, rekao je Ante Kotromanović (SDP).

"Josipović se počinje ponašati kao slon u staklani"
HSP dr. Ante Starčević oštro osuđuje jučerašnju izjavu predsjednika Josipovića, koji se u Parlamentu BiH ispričao zbog sudjelovanja Hrvatske u politici koja je 90-tih godina prošlog stoljeća pokušavala podijeliti Bosnu i Hercegovinu. Predsjednik Josipović počinje se ponašati kao „slon u staklani“, a ne kao predsjednik Hrvatske, zaboravljajući povijesne činjenice da je Hrvatska bila među prvim državama koja je priznala Bosnu i Hercegovinu te da su Srbija i bivša i tzv. JNA 1991. godine izvršile agresiju na Hrvatsku i iz Bosne i Hercegovine. Pozivamo predsjednika Josipovića da se počne ponašati i govoriti kao predsjednik Hrvatske, kao predsjednik svih građana, a ne kao loš povjesničar i bivši oporbeni zastupnik, piše u priopćenju koje potpisuje predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić.

rafting
Blic intervju
Rafting instruktor i bivši reprezentativac Kelemen: Što sve treba znati o pustolovinama na rijekama

A1 izdvaja za Vas

 • -obrisani-:

  zar treba komentirati friscica i ostalu bandu na celu sa jacom koji su izvrsili zlocin i jos ga vrse nad svojim narodom haracom i lopovlukom vec 20 godina..fuj

 • tamo-neka:

  @vaksalainen ...divan si s oba komentara, hehe...čista petica...

 • Avatar vaksalainen
  vaksalainen:

  HV je isla na godisnji tamo, pajceki jedni! Bilo jeftino pivo i janjetina! A nismo imali kamiona ni autobusa, pa smo sa tenkicima dosli!