Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državna matura

Maturanti danima prije ispita znali da će esej pisati iz Zločina i kazne

matura
Davor Višnjić/PIXSELL
17.03.2010.
u 20:01

Pisanju eseja pristupili gotovo svi prijavljeni maturanti, dvojica su u Biogradu izbačena s ispita, a nekoliko ih zbog bolesti nije moglo na test.

Je li polaganje obveznog dijela državne mature – pisanje eseja iz hrvatskog jezika – počelo skandalom i curenjem tajnih informacija – tema je o kojoj se danas raspravljalo širom Hrvatske. U vrijeme kad nam svakodnevica vrvi raznim zločinima, maturanti su za esej dobili ulomak iz romana "Zločin i kazna" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog. No, to ne bi bio problem da se danima u školama nije o tome pričalo i da večer prije na forumima nije precizno navedeno koji će ulomak maturante dočekati na klupama (razgovor Raskoljnikova i Sonje).

– Krenula je priča, ne znamo odakle, ali po školama i forumu pronijela se informacija. Moguće je da se do toga došlo i nagađanjem jer smo već imali Balzaca, Lucića... U svakom slučaju, o Dostojevskom se govorilo danima – kažu maturanti.

 Na engleskom će biti GMO

U Centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja najžešće odbacuju mogućnost da je informacija procurila iz njihovih krugova.

– Ne, to nije moguće. Da je procurila informacija o tom djelu, procurila bi i o ostala dva teksta. A nije. Te priče nisu utemeljene – kategoričan je ravnatelj Centra Goran Sirovatka. Ipak, dodaje da će slučaj, pa i pojavljivanje spornog ulomka na forumu večer prije, provjeriti i, ako zatreba, poduzeti mjere. Priču maturanata da će im danas na engleskom teme biti GMO i školske uniforme, kaže, ne može komentirati jer ni on ne zna što će biti. A maturanti su izborom zadovoljni.

– Dali su nam ulomak i vrlo jednostavne i razumljive smjernice. Romane sam ponovno čitala uoči pisanja eseja i vjerujem da sam dobro napisala – sigurna u sebe bila je Dora Barić, učenica zagrebačke Druge gimnazije. Pisala je esej na višoj razini kao i većina njezinih kolega i kolegica.

– Bilo je prelagano, proći će 99 posto učenika – komentirao je Andrej Mokos, maturant VII. gimnazije.

Pobuna im ne odgovara

– Preskupo se to platilo pa prolaznost mora biti visoka jer kad bi pola ekipe palo, opet bi izbila pobuna protiv državne mature, a to ovima u ministarstvu ne paše – objašnjava Andrej. Na višoj razini učenici su mogli pisati i raspravljački esej o temi sporta. Kao podlogu imali su ulomak književnika Tončija Matulića, a na osnovnoj razini tekst Mire Gavrana.

Komentara 30

VE
velikikonj
21:52 17.03.2010.

Koja glupost.. u Svici se mora npr. za matematiku rijesiti od 50 do 60% da bi se dobila 2 (dovoljna ocijena).. A ostale predmete od 60 do 65% za 2. Mislim da za 20% moze svatko napisati.. Faksovi ce nam fakat bit prepuni klosara..

IV
ivan19872
22:26 17.03.2010.

i fakulteti ne upisuju preko svoje kvote. fakulteti ne upisuju svakog tko je polagao kemiju na maturi višu razinu jer oni to traže. rangiraju ih po rezultatima. stvarno proučite nešto prije nego pljujete ali stvarno

LU
lulu
23:57 14.04.2010.

kako je umišljena ova dora barić

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije