Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak

Krstičević s ministrima obrane SAD-a, Velike Britanije, Crne Gore i Poljske

Foto: MORH
1/2
14.02.2018.
u 18:50

Na marginama NATO sastanka u Bruxellesu Krstičević razgovarao s ministrima obrane Mattisom, Williamsonom, Boškovićem i Blazczakom o bilateralnoj obrambenoj suradnji te modernizaciji i opremanju oružanih snaga

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjeluje na dvodnevnom sastanku ministara obrane NATO članica u Bruxellesu, te je danas, 14. veljače 2018., na marginama sastanka odvojeno razgovarao s ministrima obrane Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjene kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, potom Crne Gore te Poljske, priopćili su iz Morh-a.

Ministar Krstičević razgovarao je s američkim kolegom Jamesom Mattisom o trenutnoj bilateralnoj suradnji Hrvatske i SAD-a kao i hrvatskom doprinosu međunarodnim mirovnim naporima, prvenstveno u okviru NATO-a. Ministar Mattis i ovoj je prilikom izrazio je visoko mišljenje i poštovanje prema Hrvatskoj vojsci i zahvalio Republici Hrvatskoj na doprinosu.

Ministar Krstičević je razgovarao i s Gavinom Williamsonom, ministrom obrane Ujedinjene kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske. Ministar Krstičević je istaknuo zadovoljstvo rastućom suradnjom oružanih snaga dviju država koja je dobila zamah nakon prošlogodišnjeg sklapanja sporazuma o razumijevanju dvaju ministarstava. Ministri su se osvrnuli na skori dolazak britanskih vojnih brodova, kraljevskih marinaca te borbenih zrakoplova „Typhoon“ u Republiku Hrvatsku. Dogovoren je njihov bilateralni susret u najskorije vrijeme. Također ministri su razmijenili mišljenja o sigurnosnom stanju s posebnim osvrtom na područje jugoistočne Europe.

U razgovoru ministra Krstičevića i Boškovića izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom kvalitetnom suradnjom oružanih snaga dviju država te dogovorili njeno unaprjeđivanje. Posebno je istaknuta važnost zajedničke obuke pripadnika oružanih snaga koji odlaze u operacije, misije i aktivnosti Saveza, sukladno dosadašnjem pozitivnom iskustvu obuke uz sudjelovanje u misiji „Odlučna potpora“ u Afganistanu. Ministri su razmijenili mišljenja o budućoj suradnji u sklopu A5 (američko-jadranske povelje). Ministar Krstičević iskazao je i spremnost prenošenja iskustava pripadnika OSRH koji sudjeluju u borbenim skupinama NATO-ove ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj i Litvi.

Ministri obrane Hrvatske i Crne Gore također su razgovarali o mogućnostima proširenja suradnje na području izobrazbe i školovanja, posebice u pomorstvu, a dogovorena je i suradnja na području obrambene industrije, što je značajno iz aspekta modernizacije oružanih snaga u objema državama u kontekstu obveza koje proizlaze iz članstva u NATO-u

Ministar obrane Damir Krstičević sastao se i s ministrom obrane Poljske, Mariuszom Blaszczakom. Istaknuto je obostrano zadovoljstvo izvrsnom bilateralnom suradnjom koja će u narednih nekoliko mjeseci biti i dodatno unaprijeđena kroz potpisivanje Sporazuma o razumijevanju dvaju ministarstava obrane. Ministar Krstičević je naglasio kako je aktivnost ojačane prednje prisutnosti (eFP) u Poljskoj od posebnog značaja upravo za obuku Hrvatske vojske te je iskazao namjeru Ministarstva obrane da se navedena aktivnost nastavi i u narednom razdoblju, sukladno potrebama te odlukama Hrvatskog sabora.

Ministri obrane Hrvatske i Poljske istaknuli su mogućnosti daljnjeg proširenja suradnje na području zajedničkog uvježbavanja oružanih snaga, kako između dviju država, tako i u sklopu većih multinacionalnih formata.     

Ministar Krstičević je u razgovoru s poljskim kolegom posebno skrenuo pozornost na kvalitetu i postignuća hrvatske obrambene industrije čiji proizvodi mogu biti od interesa Poljskoj, s obzirom na značajna investiranja te NATO članice u opremanje i modernizaciju svojih oružanih snaga. Tom prigodom je i pozvao svog poljskog kolegu na Izložbu vojne opreme „ASDA“ koja će se u prvoj polovici 2019. godine tradicionalno održati u Splitu, što je i prilika za suradnju hrvatskih i poljskih tvrtki na području obrane.

Pogledajte i vojnu vježbu u Slunju:

1/15

Komentara 3

KL
klasika
08:46 15.02.2018.

Respekt, ministre Krstičeviću! Gremo Hrvaška!

AN
antonelić
22:35 14.02.2018.

a koji komentar da napišem ? ... hoćete li o bocama i povratnoj naknadi ili o blagostanju , dr.kolindi i kontejnerima ? ... ili o snažnim hrvatskim bankama ( gruppo intesa , societe general , unikredit i erste ... ) ili možda o snažnom gospodarstvu kao uljanik , brodosplit , đ.đaković , gredelj , petrokemija , agrokor , belje , konstruktor , igh , tehnika ? kaže anemija : " sjajni uspjesi vlade " , " kupujemo navalne borbene avione " a nema marijaša u đepu ... javni dug nikad veći a vučić ( iz hnb-a ) mrsomudi o udjelu duga u bedepeu ... i šta da komentiram ?...

Avatar mrTrobec
mrTrobec
23:11 14.02.2018.

Još jedan marginalac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije