Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je Matko Glunčić?

Radio na evoluciji DNK i nespretnom izjavom uvrijedio djecu u PISA istraživanju

Matko Glunčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
06.04.2018.
u 06:45

Glunčić tvrdi kako nije protiv reforme, nego je protivnik brzinskog uvođenja eksperimentalnog programa u škole

Matko Glunčić, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja koji, kako neslužbeno doznaje Večernji list, ima najveći broj bodova od još petero protukandidata koji su željeli preuzeti vodstvo u Ekspertnoj radnoj skupini, ukupno njih 400, svojom kandidaturom ozbiljno je poljuljao odnose premijera Plenkovića i ministrice obrazovanja Blaženke Divjak.

Samo se nespretno izrazio

Kandidat za voditelja ERS-a koji se istovremeno na ovom posljednjem natječaju, prijavio i za člana Ekspertne radne skupine, posljednje četiri godine svojim rijetkim, ali primijećenim javnim nastupima u kojima je, među ostalim, uvrijedio i djecu nacionalnih manjina i djecu s posebnim potrebama, doslovce razjaruje javnost. Rođen je u Dubrovniku, a diplomirao je i doktorirao na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u području biofizike. U početku svog znanstvenog rada proučavao je organizaciju i evoluciju genoma čovjeka i ostalih primata.

Razvio je metodu koja izravno preslikava simbolički DNK niz u frekvencijsko područje te na osnovi nje i algoritam za pronalaženje i analizu različitih vrsta višestrukih ponavljanja u genskom nizu.

Takvim je istraživanjem utvrdio novi tip dugodosežnog ubrzanja koji otkriva naglu evoluciju strukture DNK nakon razdvajanja čovjeka i čimpanze. U svom kasnijem znanstvenom radu bavio se istraživanjem dinamike molekulskih motora te dinamike staničnog kostura, a u većini njegovih znanstvenih radova mentor i suradnik bio mu je i akademik Vladimir Paar. Matko Glunčić oženjen je i ima djecu, a državnim tajnikom u Ministarstvu obrazovanja imenovan je u prosincu 2016. godine. Tada je vrlo uspješno surađivao s tadašnjim ministrom obrazovanja Pavom Barišićem, dapače Barišić ga je i branio u situacijama kada se zbog svojih izjava Glunčić morao ispričavati javnosti i pravdati se kako se nespretno izrazio. Lani se Glunčić, kao državni tajnik našao i pred Povjerenstvom za sprečavanje sukoba interesa i to zato što ga se povezivalo s Hrvatskim fizikalnim društvom i časopisom Matematičko-fizički list, o čijem je financiranju donosio odluke.

Bio je i protiv Borisa Jokića

Prema imovinskoj kartici Matko Glunčić, kao državni tajnik u Ministarstvu zarađuje gotovo 16 tisuća kuna, a njegova supruga zaposlena je u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu. Nakon što je HDZ jasno stao iza njega, Glunčić je i javno poručio kako se kandidirao na ovom posljednjem natječaju za voditelja Ekspertne radne skupine jer se prethodno s tom odlukom konzultirao s premijerom Plenkovićem, a gostujući u HRT-ovoj emisiji, poručio je da se on ne protivi reformi obrazovanja. Dapače iako je radio na nekima od njih, Glunčić kritizira kurikulske dokumente još od doba Borisa Jokića i prvog detaljnog rada na predmetnim sadržajima. I tada je govorio da reforma ide prebrzo, a donedavno je dao do znanja da se ne protivi reformi obrazovanja, nego se brzinskom uvođenju eksperimentalnog programa reforme.

Komentara 343

OX
oxymoron
07:21 06.04.2018.

Gdje vi u Večernjem samo iskopate ovakve spodobe da vam pisu članke??? Veli ona “vrijedja djecu”, a u ovom pamfletu ni rijeci o tome sto je rekao, pa kako vas samo nije sram?!?!

ST
Stormbringer
07:11 06.04.2018.

Ovakve hajke "novinarke" na jednog znanstvenika ne bi se posramio ni Goebbels. Onog Horvata koji je vrijeđao invalide domovinskog rata prekršajni sud oslobodio, ali o tome ni riječi. Večernji septička jama.

Avatar southman
southman
07:17 06.04.2018.

Iako me čovjek u javnom nastupu i ne impresionira previše, nigdje u tekstu ne vidim da je nekvalificiran za mjesto za koje se kandidirao, dapače mislim da je možda i kandidat sa najvećim ocjenama. Očito je problem u činjenici da je "prenormalan" umjesto "prenapredan " !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije