Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindikati

Matijašević: Ni u jedan Vladin projekt nije se počelo investirati

ozren matijašević
Goran Ferbežar/PIXSELL
12.05.2011.
u 14:29

– Znam da malo rade. Osim kataloga investicija Milošević nije ništa napravio.

Posljednje Vladine akvizicije nisu ništa dobrog donijele, što rade, upitao se Ozren Matijašević, šef Hrvatske udruge sindikata, na današnjoj novinarskoj konferenciji, dodajući: – Znam da malo rade. Osim kataloga investicija Milošević nije ništa napravio, a ni u jedan se projekt  iz kataloga nije počelo investirati!

Matijašević navodi niz podataka o lošoj gospodarskoj slici zemlje koja se ne popravlja te predlaže rješenja. Zbog nelikvidnosti blokirano je više od 80.000 tvrtki, pa bi trebalo uvesti naplatu PDV-a po plaćanju računa, a ne po ispostavi. Primjerice, engleskim je manjim poduzetnicima omogućeno da biraju hoće li ga platiti po ispostavi računa ili po naplati, dok je Njemačka male poduzetnike oslobodila PDV-a. Izmjenu PDV-a drži ključnim alatom u već kataklizmičkim uvjetima pa predlaže smanjenje stope PDV-a i ugostiteljima, po uzoru na hotelijere – osim na alkohol.

Navodi kako su to učinile Francuska, Belgija, Cipar. Jednako treba, kaže, sniziti i PDV na stanogradnju, a umjesto nemuštih pokušaja da se izađe ususret špekulantima i bankama, omogućiti dugotrajne najmove sagrađenih stanova i to s mogućnošću prvokupa, po uzoru na engleski model. Ponavlja, nužno je oporezovati aktivu banaka.

–  Ozbiljnom reformom sustava PDV-a smanjila bi se nelikvidnost, zaustavila agonija građevinarstva, povećali bi se prihodi od turizma, povećala zaposlenost i pridonijelo bi se rastu investicija – ustvrdio je Matijašević.

Istodobno s padom industrijske proizvodnje u ožujku 2011. godine od 3,1% na godišnjoj razini, bez posla je u realnom sektoru ostalo gotovo 18 tisuća ljudi, dok je u javnoj upravi u istom razdoblju bilo 1867 novozaposlenih.

Komentara 6

UK
Ugo Kajvez
15:57 12.05.2011.

Gle čudo, koji šok !? .......... kao nise znalo da je to sve samo HDZ - ovska izdajnička retorika !! ......

V4
Vladimir12-4
15:16 12.05.2011.

Za Ameriku se govorilo godinama da zivi iznad svojih mogucnosti, uzrok krize koji placaju skupo danas i cjeli svijet s njima. Kad to pukne u Hrvatskoj, svijet nece nista placati, ali Hrvati skupo.

IM
immortella
18:25 12.05.2011.

jel netko provjerio koliku plaću dobiva ovaj matijašević od hrvatskog poreza zvanog sindikalna članarina od 1% na budale koje takvome vjeruju??? zašto radnik mora izdvajati čak 1%, da bi imao mafijašku zaštitu, a mafija dijelila velebne plaće, kakve nemaju ni ministri u vladi rh, zašto nije donesen zakon da ta članarina bude 0,1%???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije