Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izmjene zakona

Matić predlaže kazne do 30.000 kn za nezapošljavanje branitelja

branitelji
pixsell
02.10.2012.
u 09:34

Predložit ćemo takve sankcije zbog toga što su branitelji do sada često bili izigravani na natječajima, rekao je ministar za Novi list

Ministar branitelja Predrag Matić Fred predložit će izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji prema kojima će se novčano kažnjavati pravne osobe i odgovorne pojedince ne ispoštuju li zakonsku odredbu o prednosti branitelja, odnosno članova obitelji stradalih branitelja pri zapošljavanju, piše Novi list. Kazna za pravne osobe iznosila bi od deset do trideset tisuća kuna, dok bi odgovorni pojedinci bili kažnjavani sa pet do 15 tisuća kuna.

>>Hvidra traži prijam kod premijera Milanovića

 – Predložit ćemo takve sankcije zbog toga što su branitelji do sada često bili izigravani na natječajima, s obzirom na to da aktualni zakon nije propisivao sankcije za one koji ne poštuju njihovu prednost pri zapošljavanju. (...) I u ono malo primanja na posao što ih je bilo u javnim službama i tijelima državne uprave pravo branitelja i članova njihovih obitelji na prednost masovno je izigravano. Izmjenama zakona želimo te ljude maksimalno zaštititi. Napravili smo nacrt izmjena, a uskoro ćemo to pustiti u javnu raspravu – rekao je ministar za Novi list.

Aktualni zakon kaže da su tijela državne uprave, sudbene vlasti te regionalne, lokalne i područne samouprave dužne prilikom zapošljavanja službenika i namještenika dati prednost pri zapošljavanju nezaposlenim braniteljima i članovima obitelji stradalih branitelja ako oni ispunjavaju tražene uvjete iz natječaja.

>>Kad dođemo na vlast, objavit ćemo registar agresora i dezertera

Komentara 14

OG
Oger
10:19 02.10.2012.

Opet kasta privilegiranih. Nije dosta da se branitelje stavlja u povlasteni polozaj vec i clanove njihove obitelji ! To znaci, ako se za jedno radno mjesto natjecu dvije zene, jedna braniteljeva i jedna samohrana majk s dvoje djece - posao ce dobiti zena branitelja. Na ja, vrlo 'socijalni element'. A svi su vristali na boracke prednosti dok sad rade isto.

ST
stefj
10:36 02.10.2012.

Hm, iz teksta nije vidljivo tko bi tu kaznu trebao platiti. Odgovorna osoba ili poduzeće? Ako je poduzeće, onda opet kaznu plaćamo mi, pa ne znam ćemu sve to. A prednost zapošljavanja branitelja? Da li to smanjuje nepotizam? Naravno da ne, to nam samo daje još jedan vid negativne selekcije...

DO
doktorica
10:07 02.10.2012.

a za nezapošljavanje osobe sa VSS i znanjem stranih jezika u odnosu na osobe sa OŠ i SSS bez znanja jezika i informatičke pismenosti koja se zaposl iako nema ni znanja ni sposobnostii-koja je kazna?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije