Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajno glasovanje

Mates bez potpore 
za posao europskog revizora

'25.11.010., Ekonomski institut, Zagreb - Predavanje Fiskalna politika u krizi. Neven Mates.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
29.05.2013.
u 11:00

Hrvatski kandidat, govori se u kuloarima, jednostavno nije u svojim odgovorima ostavio dojam dovoljne kompetentnosti

Dvije vodeće političke grupacije u Europskom parlamentu, pučani i socijaldemokrati, nisu očekivale da će hrvatski kandidat za člana Europskog revizorskog suda ostati bez potpore u tajnom glasovanju nakon prekjučerašnjeg saslušanja na Odboru za proračunski nadzor, no neslužbeno se u kuloarima Europarlamenta govori da kandidat Neven Mates jednostavno nije u svojim odgovorima ostavljao dojam dovoljne kompetentnosti za posao europskog revizora.

– Odgovarao je na pitanja kao bankar, nije ulazio u detalje. Većina je bila nezadovoljna njegovim odgovorima i stekla je dojam da nije dorastao tom zvanju – rekao je izvor iz Europskog parlamenta.

EP će još jednom, ovaj put na plenarnoj sjednici u lipnju, glasovati o podršci Nevenu Matesu za mjesto u Europskom revizorskom sudu na kojem je mjesečna plaća otprilike 20 tisuća eura. Neven Mates je savjetnik guvernera HNB-a s dugogodišnjim iskustvom u inozemstvu za Međunarodni monetarni fond, a za člana Europskog revizorskog suda kandidirala ga je hrvatska Vlada. Moguće je da bude izabran na tu dužnost i bez podrške Europskog parlamenta jer ga u konačnici bira ili ruši Europsko vijeće, no podrška EP-a je bitna i bez nje bi Matesova kandidatura bila znatno oslabljena.

Ako Mates povuče kandidaturu zbog negativne ocjene EP-a, za člana Europskog revizorskog suda bit će predložen neki drugi Hrvat koji će proći istu proceduru.

>>Europarlament odbio hrvatskog kandidata za revizorski sud

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije