Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraljevski oprost

Matematičaru koji je skratio rat 'oprošteno' što je bio homoseksualac

Alana
Foto: YouTube
24.12.2013.
u 14:27

Turing je, radeći za britansku obavještajnu službu, izumio stroj koji je razbio kodove Enigme

Alanu Turingu, britanskom matematičaru i razbijaču šifri tijekom Drugog svjetskog rata, kraljica je postumno odobrila kraljevski oprost zbog optužbi da je homoseksualac, javlja Telegraph.

Turing je, radeći za britansku obavještajnu službu, izumio stroj koji je razbio kodove Enigme kojima se koristila njemačka vojska, a mnogi povjesničari smatraju kako je svojim radom rat skratio za barem dvije godine.

Unatoč važnosti njegovog rada, 1952. godine optužen je za nemoral zbog veze sa 19-godišnjakom, a nakon optužbi je otpušten te su mu poništeni svi znanstveni radovi. U to je vrijeme homoseksualnost bila zakonom zabranjena, a umjesto odlaska u zatvor, izabrao je kemijsku kastraciju injekcijom ženskih hormona.

Dvije godine poslije počinio je samoubojstvo pojevši jabuku s cijanidom.

Oprost je uslijedio nakon velike kampanje koju su podržale i mnoge poznate osobe poput Stephena Hawkinga.

>> Bijela kuća me je izdala, Bush mi je uništio karijeru. Pišem roman

Komentara 4

IJ
Ignorantia juris nocet
15:19 24.12.2013.

Postoje teorije da se nije ubio nego se nesretno otrovao.

RA
rasimcanaj
18:31 24.12.2013.

I Churchill je bio homoseksualac....valjda su i njemu oprostili

XA
xaron
19:41 24.12.2013.

Ovo je totalna dezinformacija. Prema poluzvanicnoj povijesti MI6 Poljska je predala 2 replike Enigme Englezima i Francuzima u selu pokraj Warshave mjesec dana prije početka rata . Uslov je bio podrška u slučaju napada na Poljsku . Replike Enigme sume su bile kompletne i spremne za desifrovanje te ova priča o nekakvom Turingu je navucena . Jedino šta se desilo je da su Poljaci imali replike aktualne Enigme sa 3 diska, a Njemci su sa početkom rata ubacili i 4 disk da pojačaju sigurnost. Turingu je bilo lako da radi na sjemiranju 4 diska jer je već imao rješenje za 3 diska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije