Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAST KAMATNIH STOPA

Matematičar objasnio kome će rasti kamate na kredite: To je više od 200 kn mjesečno, prilično puno

Zagreb: Profesor matematičar  Toni Milun pomaže video instrukcijama na internetu
Josip Regovic/PIXSELL
10.06.2022.
u 13:24

a svom YouTube kanalu objasnio je tko će biti najpogođeniji rastom kamata i što građani mogu učiniti po tom pitanju

Hrvatske građane očekuje rast kamata, a koliko će one rasti i što to znači za korisnike kredita objasnio je Toni Milun, profesor matematike i poznati vloger. 

Na svom YouTube kanalu objasnio je tko će biti najpogođeniji rastom kamata i što građani mogu učiniti po tom pitanju, pišu 24 sata. 

- Započet ćemo s dobrim vijestima. Oni građani koji imaju kredite s fiksnom kamatnom stopom - rate kredita ostaju im iste dok god traje razdoblje s fiksnom kamatnom stopom. Ako imate kunski kredit i primjerice anuitet 3.000 kuna, i dalje će biti 3.000 kuna, a ako imate kredit u eurima od primjerice 400 eura, ostaje 400 eura, pojašnjava prof Milun. Ali za one koji imaju kredite u eurima, a u ugovoru stoji kako se kamatna stopa mijenja u ovisnosti o 6M EURIBORU -  mogu očekivati povećanje kamatne stope za otprilike 0,5 - 0,6 postotnih bodova - pojašnjava Milun. 

 

- Koliko će se točno povećati mjesečni anuitet, ovisi o iznosu kredita, dosadašnjoj kamatnoj stopi, i preostalom roku otplate. Primjerice, ako ste uzeli prije tri godine stambeni kredit u iznosu 100.000 EUR na 30 godina, sad bi vam u srpnju anuitet trebao porasti za 30-ak eura, tj. više od 200 kuna - dodao je. Ističe kako je to veliko povećanje  i banke bi teoretski mogle smanjiti kamatnu stopu tako da malo smanje svoju maržu.

- Hoće li to učiniti? Evo meni pada na pamet da premijer Andrej Plenković pozove bankare i kaže: gledajte, cijene luduju, ljudi nam jedva spajaju kraj s krajem, dajte se vi odreknite jednog dijela marže. Ok, to ja kažem ovako, ne mogu ja to premijeru reći da kaže. Nisam ja sad neki ministar, ja sam samo profesor matematike - kaže Milun. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije