Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Masterplan prometnog razvoja Osijeka

Radi se o strateškom dokumentu napravljenom temeljem Strategije prometnog razvoja RH iz 2014. godine, rekla je Una Vidović
02. veljače 2016. u 15:55 3 komentara 730 prikaza
osijek
Foto: Davor Javorović/Pixsell

U Osijeku je danas predstavljen projekt izrade master plana prometnog razvoja Osijeka i Osječko-baranjske županije, a koji će, kako je rečeno, biti osnova za privlačenje sredstava iz EU fondova u budućim projektima razvoja prometne infrastrukture.

– Radi se o strateškom dokumentu napravljenom temeljem Strategije prometnog razvoja RH iz 2014. godine, a koja je prva predvidjela detaljnije planiranje gradskog i prigradskog prometa u gradovima. Master planom ćemo, matematičko-simulacijskim modelima, predvidjeti najbolje moguće scenarije i mjere za rješavanje prometnih problema i poboljšanje općeg stanja prometa na ovome području, rekla je voditeljica projekta Una Vidović.

Dodala je i kako ukupna vrijednost projekta iznosi 2,29 milijuna kuna bez PDV-a pri čemu je više od 85 posto sredstava osigurano iz Operativnog programa "Promet 2007-2013" koji vodi Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture kao i javnog poziva za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje EU projekata Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.

– EU funkcionira na temelju svojih strateških dokumenata i ne želi stihijski financirati projekte. Oni žele da projekti budu jasno definirani u dogovoru sa širom javnosti i strukom te da, kada se budu prijavljivali za sredstva EU fondova, imaju utemeljenje u dokumentima kao što je ovaj master plan, rekao je direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje (RRA) Stjepan Ribić.

Posebno je istakao kako je u Osječko-baranjskoj županiji do sada odobreno više od 500 različitih EU projekata, vrijednih oko 320 milijuna eura. Župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić rekao je da je master plan nužan preduvjet privlačenja značajnih financijskih sredstava EU fondova za ukupno poboljšanje prometa do 2020. Godine.

– On obuhvaća cestovni, željeznički, riječni i zračni promet, potencijale prigradskog prometa te povezanost ukupnog područja Županije. Završetak projekta očekuje se do kraja rujna ove godine, rekao je Šišljagić. 

>> Potpisali Masterplan, temelj za izvlačenje europskog novca za prometnu infrastrukturu

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
 • cronada:

  Veseli me da je napokon na redu i nas lijepi Osijek na Dravi ♡♥♡

 • Sale7:

  ajde sjajno! :)

 • Avatar arba_arba
  arba_arba:

  Napokon, bez bogate Slavonije nema bogate Hrvatske