Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Martinović: Djeci je veći stres razvod roditelja nego ako mama sada ima partnericu

Zagreb: Udruga Dugine obitelji o prvom uspješnom slučaju udomitelja životnih partnera
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
27.05.2022.
u 13:40

Daniel Martinović, predsjednik udruge Dugine obitelji, gostovao je u studiju Večernjeg lista nakon presude Visokog upravnog suda prema kojoj istospolni parovi ne smiju prilikom posvojenja biti diskriminirani na temelju seksualne orijentacije

Nakon velike presude Visokog upravnog suda prema kojoj istospolni parovi ne smiju prilikom posvojenja biti diskriminirani na temelju seksualne orijentacije u studiju Večernjeg TV-a gostovao je Daniel Martinović, predsjednik udruge Dugine obitelji. 

Kako je kazao, s ovom presudom nema više diskreditacije onih koji su u životnom partnerstvu, a žele posvojiti dijete. Naime do sada je u Hrvatskoj homoseksualna osoba mogla posvojiti dijete, ali kao pojedinac, jer ju prilikom postupka za posvojenje nitko ne pita o seksualnoj orijentaciji, drugi je slučaj dugotrajnost postupka posvojenja, ali do sada životni partneri tu priliku nisu imali jer je, između ostalog, Ministarstvo za obitelj i mlade tumačilo kako to nije u interesu djeteta.

 

– Naime, u Hrvatskoj imamo LGBT osobe koje žele posvojiti djecu, mogle su to do sada kao pojedinci i pojedinke, također imamo u našoj udruzi osobe koje su to već učinile, ali sada, ako ste vjenčani, ako ste u životnom partnerstvu, država vas jednostavno više ne može diskriminirati, ne možete biti odbijeni u početku procedure kao što je bio slučaj Ive Šegote i Mladena Kožića, tako da je na kraju ovo najbolja odluka za dobrobit djece jer se povećava broj osoba koje mogu biti posvojitelji. Na centrima za socijalnu skrb, na stručnjacima je da procjene jesu li istospolni partneri podobni posvojitelji, ali ne mogu ih diskriminirati na temelju njihove seksualne orijentacije – poručio je Martinović. Kazao je kako je isprazan argument po kojem je do sada Ministarstvo smatralo da istospolni partneri ne bi smjeli pristupiti procjeni za posvojenje zbog cilja "zaštite interesa djeteta".

– Možete pričati o interesu djeteta jedino ako vi dopustite istospolnim parovima u Hrvatskoj da oni posvajaju. Tada imate xy istospolnih parova s posvojenom djecom i onda vršite istraživanje po kojem vidite jesu li ta djeca u nepovoljnom položaju, trpe li diskriminaciju i slično i onda zaključujete je li nešto u interesu zaštite djeteta – kazao je Martinović.

Istaknuo je da Šegota i Kožić cijelu ovu priču ne bi ni prolazili da nisu u životnom partnerstvu.

– Ne bi. U Hrvatskoj vi možete posvojiti dijete kao pojedinačna osoba. Mi u našem članstvu imamo osobe koje su posvojile kao pojedinci i pojedinke i tada vas nitko ništa ne pita... Vas se tada pita jeste li u braku, ne pita vas se koje ste seksualne orijentacije... Dakle Šegota i Kožić su već imali sklopljeno životno partnerstvo kada su krenuli u postupak – kazao je Martinović, istaknuvši pritom da je istraživanjima dokazano da je, primjerice, djeci veći stres razvod roditelja nego ako im mama možda sada ima partnericu.

– Rađena su istraživanja i dokazano ja da je djeci veći stres razvod roditelja, ako je bilo razvoda, nego to što mama sada ima partnericu. Jasno je, ima dobrih i heteroseksualnih i homoseksualnih roditelja, kao što ima i loših heteroseksualnih i homoseksualnih roditelja. Vaša seksualna orijentacija ne određuje to hoćete li biti dobar ili loš roditelj. Djeca koja su u sustavu, koja su u domovima ili pod nadzorom centra, ta sva djeca dolaze od heteroseksualnih roditelja tako da argumenti da je heteroseksualna zajednica jedina zajednica za odgoj djeteta nekako padaju u vodu. Želim reći da bi centri trebali procijeniti što je najbolje za dobrobit pojedinog djeteta – to se treba procijeniti od slučaja do slučaja i to trebaju odlučivati centri, ne politika. Ne treba ni paušalno odlučivati na temelju vlastitih uvjerenja – poručio je Martinović. 

Komentara 63

BI
billynik
14:11 27.05.2022.

Koji biser, sto se homoseksualni parovi nerazilaze?

Avatar southman
southman
14:38 27.05.2022.

Homoseksualci su daleko promiskuitentniji od heteroseksualaca. Zato im veze u pravilu traju neusporedivo kraće. Dakle gdje su djetetove šanse da doživi razvod roditelja veće ??

Avatar Dars
Dars
14:09 27.05.2022.

To ti i tvoja klika govorite...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije