Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.12.2016. u 21:08

Zapošljavanje preko veze opasno je jer nagriza postulat da svi imamo jednake šanse

Joj, moj Bože, pa farsa je svugdje! Ta rečenica, koju je izgovorio direktor HEP-Toplinarstva Ivica Martinek na opasku Marija Marjanovića da je natječaj za posao koji će biti namješten za nećaka predsjednika uprave HEP-a farsa, neprijeporna je istina kako stvari uglavnom funkcioniraju u državnim tvrtkama, ali institucijama. Martinek je imao tu nesreću što je njegova očito zadnja farsa u HEP-Toplinarstvu razotkrivena u javnosti jer ga Marjanović snimio i to dostavio medijima. Tko zna koliko je direktora neke državne tvrtke dosad izreklo slične rečenice i dalo slične upuste svojim podređenima, uz prijetnje otkazom kako bi na natječajima za posao prošli nečiji nećaci, sestre, braća, supruge, kumovi ili prijatelji, ali njih nije nitko snimio dok su to izgovarali. Bilo je i dosad bezbroj članaka o takvim zapošljavanjima, ma koja stranka bila na vlasti, i uvriježeno je opće mišljenje da se do posla u državnim tvrtkama dolazi samo preko veze. Snimka s Martinekom to je samo potvrdila.

Zapošljavanje preko veze koje je poprimilo takve razmjere da je nemoguće drugačije naći posao vrlo je opasna praksa jer nagriza osnovni postulat ovog društva, a to je da bi svi trebali imati jednake šanse. Nećaci direktora ne smiju biti jednakiji. No zapošljavanje je samo jedna dimenzija farse o kojoj govori Martinek, druga, novčano izdašnija dimenzija su poslovi koji se sklapaju s državnim tvrtkama. I natječaji za višemilijunske poslove dogovaraju se i namještaju slično kao zapošljavanje šefova nećaka u HEP-Toplinarstvu. A obje te dimenzije, i zapošljavanje i dobivanje poslova preko veze, jasno ukazuju da se nešto ozbiljno mora promijeniti u kadroviranju u državnim tvrtkama. Njihove je uprave apsolutno potrebno profesionalizirati, potrebno je odstraniti iz njih sve ove primjese stranačkih kadrova koji se mijenjaju kako se mijenja i vlast. Onda ne bi bilo zapošljavanja po babi i stričevima kako koja stranka dođe na vlast i namještanja natječaja. To bi bilo, kako je rekao Martinek, rješenje za osvježenje.     

>> Direktor HEP-a Ivica Martinek podnio ostavku zbog optužbi za namještanje posla

>> Goran Marić ljut zbog HEP-a: 'Pokazuju da nisu dorasli za povjerene dužnosti'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije