Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

Martina Dalić najavila servis za prijavu administrativnih zapreka

Martina Dalić
Goran Stanzl/PIXSELL
05.06.2017.
u 13:40

Govoreći na panelu tijekom konferencije o izravnim stranim ulaganjima, Dalić rekla je da je za privlačenje investicija važan i kontinuitet politika podređenih interesima poslovne zajednice

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić najavila je kako bi do jeseni trebao zaživjeti internetski servis putem kojeg bi gospodarstvenici mogli prijavljivati administrativne i birokratske zapreke s kojima se susreću.

Govoreći na međunarodnoj konferenciji "Najbolje prakse izravnih stranih ulaganja u srednjoj i jugoistočnoj Europi" u organizaciji Udruženja stranih ulagača u Republici Hrvatskoj i tvrtke Deloitte Hrvatska, Dalić je kazala kako je tema konferencije ujedno jedna od najvažnijih tema naše sadašnjosti, budućeg gospodarskog rasta i životnog standarda.

"U ostvarivanju tog cilja moramo proširiti sektorsku i regionalnu disperziju investicija i osnažiti privlačnost Hrvatske za investicije povezane s aktivnostima koje donose nove tehnologije koje naše gospodarstvo otvaraju prema budućnosti", rekla je Dalić.

Kazala je tome usmjeren akcijski plan za smanjenje administrativnih barijera.

"Do rujna očekujem da će biti dostupan i internetski servis koji će omogućiti investitorima da na strukturirani način ukazuju, identificiraju i prijavljuju administrativne i birokratske barijere s kojima se susreću. Ovih dana će biti pokrenut i proces novog mjerenja, odnosno proširivanja identifikacija administrativnih barijera na poslovna područja koja nisu obuhvaćena postojećim akcijskim planom, kako bi se trajno omogućilo da državna administracija pri donošenju propisa vodi računa kakve troškove time nameće gospodarstvu", najavila je Dalić.

Na konferenciji su predstavljene politike izravnih stranih ulaganja i strategije ulaganja Bugarske, Češke, Mađarske, Poljske, Rumunjske i Slovačke. Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača te čelni čovjek Siemensa u Hrvatskoj, kazao je kako su to zemlje s kojima moramo mjeriti svoju uspješnost privlačenja izravnih stranih ulaganja i s kojima moramo hvatati korak.

U osvrtu na događaje zadnjih godinu dana Fogec je kao pozitivnu izdvojio poreznu reformu, a Vladi je među ostalim poručio da uz političku stabilnost očekuje da ne vodi samo brigu o privlačenju novih, već i da se brine o 'starim'  investitorima, koji već godinama posluju i zapošljavaju u Hrvatskoj.

Dalić je u izjavi novinarima, pak, odgovorila da politička stabilnost u Hrvatskoj postoji, jer institucije uredno i efikasno funkcioniraju.

Govoreći na panelu tijekom konferencije o izravnim stranim ulaganjima, Dalić rekla je da je za privlačenje investicija važan i kontinuitet politika podređenih interesima poslovne zajednice. Istaknula je da to dosad često nije bio tako, jer su dosadašnje vlade često primjenjivale "stop&go" politike koje su  naškodile investicijskoj klimi. Naglasila je i da je Hrvatska prema stranim ulaganjima po stanovniku četvrta od svih tranzicijskih zemalja. 

Ponovila je kako Vlada ulaže napore u smanjivanje birokratskih odnosno administrativnih barijera s kojima se investitori susreću, te da se moramo ugledati na druge zemlje koje su brže i odlučnije u privlačenju stranih investicija. Komentirajući podatak kako je Rumunjska ulagače u IT sektor oslobodila poreza na dohodak, rekla je da s takvim stvarima treba biti oprezan, jer su takvi potezi destimulirajući prema drugim poslodavcima koji koriste istu vrstu kadra, a nisu direktno povezani s IT industrijom.

"Bolje je raditi na poboljšanju općih uvjeta poslovanja koji će omogućiti bolje uvjete za sve industrije", naglasila je Dalić. 

Regionalni direktor turskog Dogus Holdinga Burak Baykan, u Hrvatskoj poznatog po ulaganjima u turizam, smatra kako treba poticati ulaganja, uz ostalo i investicije u objekte iz državnog portfelja. 

"Kao grupa koja posluje u mnogim zemljama vrlo smo optimistični u pogledu hrvatske budućnosti i želimo biti jedan od glavnih primjera uspješnosti poslovanja stranih tvrtki", rekao je Baykan.

Predsjednik Uprave AD Plastika Marinko Došen istaknuo je da na svakog zaposlenog u auto industriji, koja zaobilazi našu državu, dolazi 20 zaposlenih u pratećim industrijama, dok predsjednik Uprave Plive Mihael Forjan misli kako Hrvatska, za razliku od recimo Češke ili Slovačke, nije poticajna u privlačenju stranih  investicija. Smeta mu što gospodarstvo previše ovisi o javnom sektoru i trpi preveliko porezno opterećenje.

Predsjednik Uprave INE Zoltan Aldott zalaže se za stabilno poslovno okruženje kao i za stabilnu poreznu politiku. INA, rekao je, ima niz velikih investicija i u cilju joj je dobra komunikacija s Vladom i lokalnim zajednicama kako bi se njihovi projekti ubrzali. I on je, međutim, rekao da su se u tom pogledu stvari u posljednje vrijeme poboljšale. 

Naglasio je da je INA  jedan od najvećih ulagača u Hrvatskoj no da se stvari nekad otegnu pa je recimo za stavljanje nove bušotine u rad kod nas potrebno od pet do šest godina a na sjeveru Afrike od dvije do tri godine.

 

 

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije