Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ORBAN PROTIV IZBJEGLICA

Schulz upozorio Mađarsku da organiziranjem referenduma igra 'opasnu igru'

mađarska, referendum
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
02.10.2016.
u 08:21

Oko 8,3 milijuna birača treba u nedjelju izaći na birališta kako bi potvrdili Orbanovo protivljenje preraspodjeli izbjeglica u EU-u.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz upozorio je u nedjelju da Mađarska igra "opasnu igru" organizirajući referendum protiv plana premještaja izbjeglica unutar EU-a.

"Mađarska po ključu raspodjele treba primiti tek oko 2000 izbjeglica. Organizirati referendum o tome je opasna igra", rekao je Schulz za njemačku medijsku grupaciju Funke, vidi se iz dijela ranije objavljenog napisa.

Mađarski premijer Viktor Orban se poigrava "temeljnim načelom EU-a: dovodi u pitanje utemeljenost europskih zakona u kojima je Mađarska i sama sudjelovala", istaknuo je predsjednik europskog parlamenta.

Martin Schulz je pozvao čelnike drugih zemalja članica EU-a koji poštuju propise da Orbanu očitaju lekciju. Trebali bi "reći svom kolegi: tako više ne ide. Solidarnost nije jednosmjerna", ocijenio je europski dužnosnik.

Oko 8,3 milijuna birača treba u nedjelju izaći na birališta kako bi potvrdili Orbanovo protivljenje preraspodjeli izbjeglica u EU-u.

EK je ovog tjedna podsjetio da referendum neće imati nikakva pravnog učinka na prihvaćene obveze. No europski čelnici strahuju od novog udarca legitimnosti projekata EU-a i jedinstvu njegovih članica koje su već izmučene nizom udaraca, među kojima su najteža migrantska kriza od 1945. i britanska odluka da napuste skupinu 28 zemalja.

>> Mađari u nedjelju vjerojatno odbacuju europski sustav kvota

>> 'Čelnici srednjoeuropskih zemalja osnovali su savez za obranu svojih država i svog načina života'

Komentara 51

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
08:45 02.10.2016.

Podrška mađarskom narodu što imaju hrabrosti i političke volje ne biti robovi. Nažalost mi imamo briselskog Plenkija i briselskog Zoku te ostalu hrpu briselskih marioneta.

Avatar NikadRobom
NikadRobom
08:42 02.10.2016.

Opasna igra?Pa gospodo iz EU Vi ste zapoceli ovu opasnu igru sa masovnim preseljavanjem.Tko ste vi da nam diktirate uvjete?

I1
ing-12345
08:57 02.10.2016.

Tko je Schultz da šlje pretnje izaranom predstavniku madžarskog naroda. EU parlament treba ukinuti kao potpuno bespotrebnu i vrlo skupu institiciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije