Naslovnica Vijesti Hrvatska

Markovina: Ne znam što bih pozitivno izvukao iz Tuđmanovog nasljeđa

Nadodao je kako Tuđman ne bi pobjeđivao na izborila da nije u jednom trenutku pogodio s pričom o nezavisnosti Hrvatske te je pogodio s osjećajima većine Hrvata
14. prosinca 2014. u 15:10 219 komentara 7267 prikaza
dragan markovina
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dragan Markovina, povjesničar iz Splita, gostovao je u emisiji 'Nedjeljom u dva'.

- Danas se razgovara mirnije o Franji Tuđmanu zato što je postignut konsenzus da se o njemu i njegovoj vladavini više ne problematizira. Ako bi se ozbiljnije pozabavili razdobljem kojim je vladao, ja ne znam što bih pozitivno izvukao iz njegovog nasljeđa, rekao je Markovina. Nadodao je kako Tuđman ne bi pobjeđivao na izborima da nije u jednom trenutku pogodio s pričom o nezavisnosti Hrvatske te je pogodio s osjećajima većine Hrvata.

- To je ambalaža. Što je sadržaj države koju je on preuzeo i osamostalio. Radikalizacija totalitarizma, obračun s neistomišljenicima, klerikalizacija društva, dodaje povjesničar. Dodao je kako je lako za očekivati da bi bilo bolje da je državu preuzeo Vlado Gotovac.

- Postavljam normalna pitanja koje većina društva ne želi da se postavljaju. Nacionalizam nam neće dobro donijeti niti dugoročno niti kratkoročno, a u njemu egzistiramo manje-više već 24 godine. Zašto bi Tuđman bio sposobniji ili spremniji od bilo koga drugoga da se obrani država, smatra Markovina.

>>EKSKLUZIVNO Pročitajte dramatično Valentićevo pismo Tuđmanu iz 1995.

>>Velik interes za Večernjakov dokumentarac 'Sasvim nepoznati Tuđman'

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
 • Avatar MilaneseBolognese
  MilaneseBolognese:

  Vidi novog Josipovićevog savetnika, ovaj je bre čak bolji i od druga Jovića!

 • Avatar imotska115
  imotska115:

  Stvarno se vidi da je on povijesnicar, nema blage veze sto je Tudman i sto je bila Juga, i zasto je Tudman spasio narod od KPJ, da nismo robovi velike Srbije.

 • Avatar Mr_T
  Mr_T:

  Možda što imaš demokratsku (kolko tolko) i slobodnu Hrvatsku?