Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nedjeljom u dva

Markovina: Ne znam što bih pozitivno izvukao iz Tuđmanovog nasljeđa

dragan markovina
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
14.12.2014.
u 15:10

Nadodao je kako Tuđman ne bi pobjeđivao na izborila da nije u jednom trenutku pogodio s pričom o nezavisnosti Hrvatske te je pogodio s osjećajima većine Hrvata

Dragan Markovina, povjesničar iz Splita, gostovao je u emisiji 'Nedjeljom u dva'.

- Danas se razgovara mirnije o Franji Tuđmanu zato što je postignut konsenzus da se o njemu i njegovoj vladavini više ne problematizira. Ako bi se ozbiljnije pozabavili razdobljem kojim je vladao, ja ne znam što bih pozitivno izvukao iz njegovog nasljeđa, rekao je Markovina. Nadodao je kako Tuđman ne bi pobjeđivao na izborima da nije u jednom trenutku pogodio s pričom o nezavisnosti Hrvatske te je pogodio s osjećajima većine Hrvata.

- To je ambalaža. Što je sadržaj države koju je on preuzeo i osamostalio. Radikalizacija totalitarizma, obračun s neistomišljenicima, klerikalizacija društva, dodaje povjesničar. Dodao je kako je lako za očekivati da bi bilo bolje da je državu preuzeo Vlado Gotovac.

- Postavljam normalna pitanja koje većina društva ne želi da se postavljaju. Nacionalizam nam neće dobro donijeti niti dugoročno niti kratkoročno, a u njemu egzistiramo manje-više već 24 godine. Zašto bi Tuđman bio sposobniji ili spremniji od bilo koga drugoga da se obrani država, smatra Markovina.

>>EKSKLUZIVNO Pročitajte dramatično Valentićevo pismo Tuđmanu iz 1995.

>>Velik interes za Večernjakov dokumentarac 'Sasvim nepoznati Tuđman'

Komentara 219

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
15:19 14.12.2014.

Vidi novog Josipovićevog savetnika, ovaj je bre čak bolji i od druga Jovića!

Avatar imotska115
imotska115
15:21 14.12.2014.

Stvarno se vidi da je on povijesnicar, nema blage veze sto je Tudman i sto je bila Juga, i zasto je Tudman spasio narod od KPJ, da nismo robovi velike Srbije.

Avatar Mr_T
Mr_T
15:18 14.12.2014.

Možda što imaš demokratsku (kolko tolko) i slobodnu Hrvatsku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije