Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mala škola za ministre: Video uputa kako ispuniti imovinsku karticu bez grešaka

S obzirom na to da gotovo svaki dan izbije afera s novim ministrom zbog nepravilno ispunjene imovinske kartice, pitali smo saborskog zastupnika Marka Vučetića za savjete kako je ispuniti bez greške
30. siječnja 2020. u 17:37 43 komentara 5277 prikaza
imovinska kartica
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Problem s imovinskim karticama nastaje iz duboko antropoloških razloga. Postoji diskontinuitet između dužnosnika i onoga što oni jesu u svojoj osnovi. Dužnosnici se pokušavaju prikazati kao moralna bića i sve što čine, čine za Republiku Hrvatsku, a u svojoj osnovi su bića koja sve što čine, čine za svoju imovinu. Tako da žele prikriti trag vlastite imovine u imovinskoj kartici - kazao je saborski zastupnik Marko Vučetić s kojim smo razgovarali o pravilnom ispunjavanju imovinskih kartica. S obzirom na brojne afere ministara, pomoć im je očito i više nego potrebna.

Damir Krstičević ZANIMLJIVO OBJAŠNJENJE Krstičević: 'Nisam prijavio tih 182 kvadrata okućnice. I to je gola istina'

Dodao je kako je karticu najlakše ispuniti ako se 'prisjetimo i razvijemo nostalgiju prema trećem razredu osnovne škole'.

- To je da znamo vlastito ime i prezime, da znamo na koji način obnašamo političku dužnost, jer nas u padajućem izborniku i pitaju hoćemo li tu dužnost obnašati volonterski ili profesionalno. Ja primjerice obnašam volonterski, pa mi je time i stvar jednostavnija. I trebamo samo saznati podatke od naših poslodavaca, OIB-e, naše OIB-e, trebamo znati OIB-e poslodavca, trebamo znati točan iznos vlastite plaće, partnera, ako partnera imamo, katastarske čestice i vrijednosti imovine - pojasnio je Vučetić, ali i uočio problem.

Kod nas dužnosnici najčešće zaborave prepisati ono što postoji u zemljišnim knjigama pa kada se primjerice radi o kućama s okućnicom, zanemari se okućnica. Ili recimo, kako navodi, kuća se izgradi na zemljištu ali se prikaže kao roštilj!

Branimir Glavaš Glavaš o imovinskim karticama: 'Valjda su brzopleti. Potrebno je precizno prikazati i raditi'

Međutim, do problema dolazi kad se netko u javnosti želi pokazati kao moralan političar, a ima sumnjive načine stjecanja imovine. Jer, kaže Vučetić, možete pomiriti osobni nemoral i javnu prezentaciju morala.

- Mnogi prije 30 godina nisu imali ništa, a zahvaljujući dužnosničkom položaju ili nekakvim stečenim zaslugama u ratu, sad imaju previše onoga što ne bi smjeli imati. Mene toliko ne zanima jel' netko ima 600 ili 6000 kvadrata, ali zanima me na koji način je netko došao do tih 600 ili 6000 kvadrata - zaključio je.

 

arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • Avatar ninja111
  ninja111:

  Jadni ministri, treba im pomoć za pobrojati sve te nekretnine, ne znaju ni sami koliko su se nakrali. 😂😂😂

 • herojulice:

  Nitko nije svemoguć i može pogriješiti. Mene zanima kako je moguće da su svi upisali manje? Nitko nije upisao više. Nitko. Bar jedan da je upisao više o ovima ne bih ni razmišljao ali svi do jednoga manje. Kako je ... prikaži još! to moguće ako ne znaju, nestručni su, neuki, pod stresom...........

 • Kokoiduhovi:

  Mogli bi i mnogim službenicima dati video upute o osnovama njihovog posla, jer pojma nemaju. Bahatost je obrnuto proporcionalna znanju.