Naslovnica Vijesti Hrvatska

Natječaj je privremeno stao, bit će još novca

Prve zaposlenice počinju s radom do kraja godine. Ovo je najveći program Europskog socijalnog fonda u Hrvatskoj
19. listopada 2017. u 15:55 0 komentara 205 prikaza
Marko Pavić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Program zapošljavanja žena „Zaželi“ izazvao je golem interes općina, gradova, županija i udruga u ruralnim i otočnim područjima Hrvatske.

Marie Curie jedina je žena s dvije Nobelove nagrade, za kemiju i za fiziku Diskriminacija? Nobela je za znanost dobilo tek 3% žena

Iako je natječaj otvoren do 2020. godine, privremeno je obustavljen nakon jedva dva i pol mjeseca jer su do 13. rujna prijavljeni projekti dosegli 150 posto ukupno raspoloživog novca. Vrijednost prijavljenih projekata, naime, veća je od 600 milijuna kuna, a predviđeno je 400,900.000 kuna za unapređenje položaja teško zapošljivih žena starijih od 50 godina.

Stiglo 175 prijava

One će raditi na poslovima pomoći i brige o starijim i bolesnim osobama u njihovim zajednicama. Zaposlit će se 3045 žena kao gerontodomaćice u 12 tisuća staračkih i samačkih kućanstava.

– Interes je jako velik, pogotovo u Slavoniji i Dalmatinskoj zagori. Zbog velikog broja prijava izgledno je da će se ići u povećanje alokacije natječaja – kazao je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, ministarstva koje provodi ovaj projekt u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda “teškog” 10 milijardi kuna.

Na poziv je pristiglo 175 prijava, od kojih 101 prijava ulazi u financijsku omotnicu Poziva. Pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutačno se ocjenjuje kvaliteta 79 projekata, od kojih je postupak pri kraju za njih 57. Postupak ocjenjivanja kvalitete projekata u potpunosti je dovršen za 22 projekta te se uskoro očekuje donošenje odluka o dodjeli sredstava.

Program za zapošljavanje žena „Zaželi“ najveći je program koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u okviru spomenutog Operativnog programa. Provode ga jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje, koji detektira nezaposlene žene na određenom području, i centrima za socijalnu skrb koji evidentira kućanstva kojima treba pomoći.

Za naobrazbu 7000 kuna

Osim zapošljavanja, ženama se u okviru programa osigurava do 7000 kuna za dodatnu naobrazbu kako bi stekle dodatna znanja i vještine koje će im omogućiti da nakon završetka dvogodišnjeg programa budu konkurentnije na tržištu rada i trajno se zaposle, poput, primjerice, informatičkog tečaja ili vozačke škole. Za lakšu provedbu programa na terenu osigurana je i nabava bicikala, koji će nakon završetka programa ostati jedinicama lokalne i područne samouprave.

Marko Pavić
1 / 3
Vjenčanje, brak
kamensko RAZVIJENE ZEMLJE Žene obrazovanije od muškaraca, ali i dalje manje plaćene Burka Nevjerojatno Ovaj selfie izazvao je bijes u Saudijskoj Arabiji: Sram te bilo! Par drugi svijet Ovo su stvari koje rade muškarci, a žene dovode do ludila

Mjesečno i 200 kuna za kućanske potrepštine

Zapošljavanje teže zapošljivih žena na poslovima pomaganja starijim članovima zajednice dvostruka je korist za državu.

– To je srž europskog socijalnog fonda. Nedostatke koje smo otkrili u pilot-fazi ugradili smo u natječaj pa će svako od ovih 12 tisuća kućanstava dobiti mjesečno 200 kuna za kućanske potrepštine jer smo vidjeli da gerontodomaćica dođe u kućanstvo, a nema ga čime očistiti. Imali smo šestomjesečni projekt, a sada smo zapošljavanje produljili na dvije godine. To je najveći program u povijesti Europskog socijalnog fonda u Hrvatskoj – kazao je ministar Pavić dodavši da će prve zaposlenice početi s radom do kraja godine.

Biznis akademija
PROMO
Besplatne video edukacije o digitalnom poslovanju
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.