Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapošljavanje žena

Natječaj je privremeno stao, bit će još novca

Marko Pavić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
19.10.2017.
u 15:55

Prve zaposlenice počinju s radom do kraja godine. Ovo je najveći program Europskog socijalnog fonda u Hrvatskoj

Program zapošljavanja žena „Zaželi“ izazvao je golem interes općina, gradova, županija i udruga u ruralnim i otočnim područjima Hrvatske.

Iako je natječaj otvoren do 2020. godine, privremeno je obustavljen nakon jedva dva i pol mjeseca jer su do 13. rujna prijavljeni projekti dosegli 150 posto ukupno raspoloživog novca. Vrijednost prijavljenih projekata, naime, veća je od 600 milijuna kuna, a predviđeno je 400,900.000 kuna za unapređenje položaja teško zapošljivih žena starijih od 50 godina.

Stiglo 175 prijava

One će raditi na poslovima pomoći i brige o starijim i bolesnim osobama u njihovim zajednicama. Zaposlit će se 3045 žena kao gerontodomaćice u 12 tisuća staračkih i samačkih kućanstava.

– Interes je jako velik, pogotovo u Slavoniji i Dalmatinskoj zagori. Zbog velikog broja prijava izgledno je da će se ići u povećanje alokacije natječaja – kazao je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, ministarstva koje provodi ovaj projekt u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda “teškog” 10 milijardi kuna.

Na poziv je pristiglo 175 prijava, od kojih 101 prijava ulazi u financijsku omotnicu Poziva. Pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutačno se ocjenjuje kvaliteta 79 projekata, od kojih je postupak pri kraju za njih 57. Postupak ocjenjivanja kvalitete projekata u potpunosti je dovršen za 22 projekta te se uskoro očekuje donošenje odluka o dodjeli sredstava.

Program za zapošljavanje žena „Zaželi“ najveći je program koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u okviru spomenutog Operativnog programa. Provode ga jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje, koji detektira nezaposlene žene na određenom području, i centrima za socijalnu skrb koji evidentira kućanstva kojima treba pomoći.

Za naobrazbu 7000 kuna

Osim zapošljavanja, ženama se u okviru programa osigurava do 7000 kuna za dodatnu naobrazbu kako bi stekle dodatna znanja i vještine koje će im omogućiti da nakon završetka dvogodišnjeg programa budu konkurentnije na tržištu rada i trajno se zaposle, poput, primjerice, informatičkog tečaja ili vozačke škole. Za lakšu provedbu programa na terenu osigurana je i nabava bicikala, koji će nakon završetka programa ostati jedinicama lokalne i područne samouprave.

Marko Pavić
1/3

Zapošljavanje teže zapošljivih žena na poslovima pomaganja starijim članovima zajednice dvostruka je korist za državu.

– To je srž europskog socijalnog fonda. Nedostatke koje smo otkrili u pilot-fazi ugradili smo u natječaj pa će svako od ovih 12 tisuća kućanstava dobiti mjesečno 200 kuna za kućanske potrepštine jer smo vidjeli da gerontodomaćica dođe u kućanstvo, a nema ga čime očistiti. Imali smo šestomjesečni projekt, a sada smo zapošljavanje produljili na dvije godine. To je najveći program u povijesti Europskog socijalnog fonda u Hrvatskoj – kazao je ministar Pavić dodavši da će prve zaposlenice početi s radom do kraja godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije