Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optužen za poticanje na terorizam

Marko Francišković pušten iz zatvora, ne smije ništa objavljivati na internetu

Zagreb: Marko Francišković izašao iz Remetinca nakon godinu dana provedenih u istražnom zatvoru
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
22.02.2023.
u 19:27

Francišković je optužen da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. godine istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite koje se tiču mjera protiv korona virusa te izrađivao videosnimke tih istupa pa ih objavljivao na društvenim mrežama.

Marko Francišković koji je zbog sumnje da je javno poticao na terorizam u dva navrata u istražnom zatvoru proveo preko godine dana ponovno je pušten da se brani sa slobode, objavio je u srijedu njegov odvjetnik Zvonimir Hodak. ''Marko opet na slobodi'', napisao je Hodak na svojoj Facebook stranici. Hodak je kazao za medije da je vijeće Županijskog suda u Zagrebu ukinulo istražni zatvor za Franciškovića koji je pušten da se u daljnjem tijeku postupka brani sa slobode.

Dodao je da su Franciškoviću određene mjere opreza prema kojima ne smije ništa objavljivati na internetu te da se mora redovito javljati u policijsku postaju u Zadru gdje ima mjesto prebivališta. Francišković je prvi pritvoren u prosincu 2021., a na slobodu je izašao u studenome prošle godine. No, 22. prosinca 2022. njegov je odvjetnik objavio da opet mora u istražni zatvor odlukom Visokog kaznenog suda koji je prihvatio žalbu državnog odvjetništva.

I na novu odluku zagrebačkog Županijskog suda kojom je Francišković pušten iz pritvora tužiteljstvo ima pravo žalbe. Franciškovića terete za dva kaznena djela javnog poticana na terorizam, a njegovu suprugu Lanu te Natka Kovačevića za po jedno. Svo troje sumnjiče da su postupali sa ciljem "ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti".

Francišković je osumnjičen da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite uvedenih radi suzbijanja pandemije covida. Istupe je, tvrde u tužiteljstvu, snimao i objavljivao na društvenim mrežama pozivajući na mobilizaciju i napade na članove vladajućih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti. Pozive na rušenje vlasti navodno je i iz istražnog zatvora diktirao supruzi, koristeći pravo na telefonske kontakte s obitelji.

 

Komentara 15

DU
Deleted user
19:48 22.02.2023.

Koliki je to kriminal u Zambiji da cak i drzava pristaje na ucjene?

Avatar Medeni
Medeni
19:54 22.02.2023.

Pernar ga je izvadio. Svaka čast majstore.

ZA
zacmil1
22:20 22.02.2023.

Buaha, Bravo Pernar i ne vjeruj kriminalcima, čim se vratiš opet će ga odmah zatvoriti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije