Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marke „smjestile“ Lepoglavu u hrvatsku poštansku antologiju

Većina maraka vezana je uz promidžbu vrijedne lepoglavske pavlinske baštine
12. travnja 2011. u 11:06 0 komentara 20 prikaza
marke (1)
Foto: presnimila Ljiljana Risek

- Šest poštanskih maraka na kojima su predstavljeni ključni kulturno-povijesni i umjetnički motivi vezani uz djelovanje pavlinskog reda u Lepoglavi te uz ovdašnje prirodne i geološke raritete „smjestile“ su lepoglavsku baštinu u hrvatsku poštansku antologiju. I dok se kroz takva vrijedna izdanja Lepoglava ponovno potvrđuje kao sredina čiju su povijest obilježile mnoge značajne povijesne ličnosti i događanja, Hrvatska pošta njima ujedno sustavno promiče najreprezentativnije motive i zbivanja iz hrvatske povijesti, kulture i umjetnosti.

To su na izložbi nazvanoj Lepoglavska baština na poštanskim markama naglasili Dijana Nolo-Živković, direktorica Sektora marketinga Hrvatske pošte, Željko Čorak iz povjerenstva za odabir poštanskih maraka i Dubravko Družić, voditelj Odjela filatelije HP-a. Izložba, koja je privukla veliku pozornost kulturne i znanstvene javnosti, održana je u lepoglavskom Domu kulture, a na njoj je predstavljeno nekoliko maraka koje su, redom, vezane uz lepoglavsku višestoljetnu kulturnu tradiciju i prirodnu baštinu.

- Riječ je o markama posvećenim 500. obljetnici pavlinske gimnazije, 400. obljetnici rođenja Ivana Belostenca, 600. obljetnici pavlina u Lepoglavi, pavlinskoj pjesmarici, 300. obljetnici rođenja freskoslikara Ivana Rangera te poludragulju ahatu. Njima se predstavlja kulturološka cjelina lepoglavskog kraja – naglasio je autor izložbe Josip Jelenečki.

Uime organizatora govorili su Mirko Varović i gradonačelnik Marijan Škvarić, publici se obratio i predsjednik Uprave Tiskare Zrinski Vladimir Halić, a otvorio ju je varaždinski dožupan Milan Pavleković. Izložbu su organizirali Grad Lepoglava, Turističko društvo i Hrvatska pošta, a može razgledati ponedjeljkom i petkom od 8 do 15 te utorkom i četvrtkom od 12 do 19 sati.

Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.