Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIOGRAFIJA

Markač - zapovjednik specijalaca kojeg su od milja zvali "Tata"

'markac03_nnn_pop_110411'
Foto: ' '
1/3
16.04.2011.
u 09:29

Američki generali nisu se mogli načuditi da su uoči Oluje njegovi specijalci izveli desant s Velebita na Sveti Rok pješice – bez helikoptera, zrakoplova...

Mladen Markač rođen je 8. svibnja 1955. u Đurđevcu, gdje i danas ima rodbinu. Najviše je vezan za djeda, zapravo tetka Martina koji je, prema Markačevim pričama osobnim prijateljima, imao važnu ulogu u njegovu životu, uz oca i majku koji su pokojni.

Nakon osnovne u Đurđevcu, Markač je srednju školu pohađao u Zagrebu. Tijekom srednje škole počeo se baviti sportom, a posebno su ga zanimale borilačke vještine, što je utjecalo na to da upiše Kineziološki fakultet, ondašnji DIF. Ujedno, trenirao je džudo u klubu "Mladost", zajedno sa Slobodanom Kraljevićem i Goranom Žuvelom, koji su postizali velike rezultate, osvajali su medalje za Jugoslaviju na Europskom prvenstvu u Londonu 1974. Markač, na žalost, nije mogao postići bolje rezultate iz dva razloga: savezni treneri zapostavljali su kadrove iz Hrvatske, a i 70-ih godina bio je teško ozlijeđen, imao je prijelom ekstremiteta.

Godine 1982., nakon završenog fakulteta i odsluženog vojnog roka, Markač, prekaljeni džudaš i sportaš, kako se to kaže, "pristupio je policijskim snagama Sekretarijata unutrašnjih poslova SFRJ".

Markač je, naime, 80-ih godina bio instruktor borilačkih vještina pripadnicima Jedinice za posebne namjene tadašnjeg Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova (RSUP-a). Već je tada Mladen Markač slovio kao izniman profesionalac i sportski instruktor za samoobranu. Svi su ga respektirali. On je, uz ostalo, ostavio dubok trag i u Akademskom džudo klubu Mladost. Pratio ga je glas upornog i odlučnog čovjeka koji širi pozitivnu energiju. U klubu je upoznao i Josipa Lucića.

 

 

Komentara 16

SA
santorini31
09:39 16.04.2011.

Sudija Ori,Srbine!

Avatar Jana
Jana
09:42 16.04.2011.

,,,,,..a sada žrtveno janje!

NY
nyira
13:44 16.04.2011.

A mi smo četnike abolirali. Ukinimo aboliciju i osudimo sve koji su nosili četničku uniformu ili im pomagali. Stanimirovića i ostali bandu u Lepoglavu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije