Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Riječ stručnjaka

Mark Mobius poziva: Ulažite u Hrvatsku!

Mark Mobius
Foto: Youtube Screenshot
09.11.2017.
u 08:08

Nije čudno da petinu BDP-a Hrvatska ostvaruje turizmom kada dobar ukus i originalnost igraju važnu ulogu u ponudi, kaže Mobius

Nakon posjeta Hrvatskoj u sklopu konferencije Izazov promjene fondovske industrije i Zagrebačke burze na kojoj je bio govornik i intervjua u Večernjem listu Mark Mobius, jedan od najvećih svjetskih ulagača i institucija ulaganja u tržišta u razvoju posvetio je blog prednostima ulaganja u Hrvatsku. Blog je objavljen na naslovnici investicijskog društva Franklin Templeton, kojeg je Mobius čelnik, a koje u nekoliko fondova upravlja imovinom većuom od 170 milijardi dolara.

Ne povlađujem publici

Pod naslovom “Hrvatska – zemlja mnogih kulturnih veza” poziva na ulaganje u Hrvatsku, ističe Hrvatsku kao izvrsnu metu investicija te predlaže duboko restrukturiranje najvrjednijeg dijela Agrokorove imovine.


– Kad su me pitali koja mi je zemlja najzanimljivija za ulaganje rekao sam Hrvatska, ali nisam povlađivao publici, kako su svi mislili – napisao je u blogu Mobius pa dodao da se veseli idućem posjetu Hrvatskoj ne samo zbog potencijalnog ulaganja, već i zbog ljepote naše zemlje i bogate kulturne ponude. Osvrnuo se i na krizu u Agrokoru pa istaknuo da bi bankrot koncerna bio poguban s obzirom na njezin lokalni i regionalni utjecaj na ekonomije.

 


– Dijelovi koncerna morali bi se prodati kako bi se namirili dugovi. Ipak za pozitivan ishod krize nužno je voditi pojedinačno restrukturiranje svake tvrtku unutar sustava – poručio je Mobius. Hrvatsko gospodarstvo secirao je u nekoliko opaski poput zaključka da imamo relativno visok standard i stabilan rast BDP-a iznad 3 postotna boda, od 2016., ali je istaknuo i visok indeks percepcije korupcije.

Suradnja s Lukšićima

O Hrvatskoj je prvi put čuo u Čileu kada je proučavao biznis obitelji Lukšić. Vlasnik čileanskih rudnika, Andronico Lukšić Mobiusu je pričao o svojim planovima, ali i o zemlji iz koje potječe. Mobius je godinama kasnije posjetio Dubrovnik i odsjeo u hotelu za kojeg je poslije doznao da je vlasništvo obitelji Lukšić. U tekstu posvećenom Hrvatskoj Mobius hvali Hrvatsku i njezinu povijest i postupa kao naš ambasador. Tako je zaključio da “nije ni čudno da petinu BDP-a ostvarujemo prihodima od turizma”, obzirom da dobar ukus i originalnost u Hrvatskoj igraju važnu ulogu u ponudi.

Ističe da kulturna baština uključuje rimsku, grčku, francusku i talijansku povijest te kao pitoreskne gradove osim Dubrovnika navodi i Pulu i Rovinj. U svom je blogu spomenuo i Brijune i činjenicu da je otočje bilo elitna destinacija za venecijanske milijunaše, a u Titovoj vladavini i najveće svjetske zvijezde poput Elizabeth Taylor, Richard Burtona i Sophie Loren. Pozvao je i bogataše diljem svijeta da ih posjete pojašnjavajući im da i danas mogu odsjesti u vilama dekoriranima u stilu 60-ih. 
Mobius hvali i nematerijalnu baštinu Hrvatske i ističe kako su osnovni odjevni predmet poslovnih ljudi – kravatu – u Francusku zapravo donijeli i promovirali Hrvati nakon čega je postala prepoznatljiv modni detalj vojnih, a potom i civilnih uniformi. Ističe i sofisticiranost paške čipke. U tekstu u kojem je povezao hrvatsku kulturnu baštinu, ljepotu prirode i arhitekture hrvatskih gradova s mogućnostima ulaganja Mobius je napravio neviđenu reklamu Hrvatske i napravio nam mjesto na svjetskoj ulagačkoj sceni.

Komentara 11

KA
kamenjar0404
12:58 09.11.2017.

Sad će komunjare,udbasi i “antife” navaliti na čovjeka !!!!

KA
kamenjar0404
08:38 09.11.2017.

Čim je nešto pozitivno o Hrvatskoj tzv.”antife” ,komunjare, udbasi i revolucionari u misijim rupama!!!!

DU
Deleted user
08:20 09.11.2017.

nažalost vidim čitatelje VL ne zanima ekonomija kao ni čitatelje na portalima 24 sata ,index ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije