Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Mario Monti neće se kandidirati za premijera

Predsjednik države Giorgio Napolitano je sinoć raspustio parlament i pozvao da se predizborna kampanja vodi na smireni način
23. prosinca 2012. u 13:54 0 komentara 1 prikaza
Mario Monti (1)
Foto: AFP/Pixsell

RIM - Mario Monti se neće kandidirati na parlamentarnim izborima 24. veljače za premijera, pošto se već nalazi u parlamentu kao doživotni senator, ali će ako bi ga neka koalicija nakon izbora pozvala da preuzme premijersku dužnost onda bi to prihbvatio. Naravno Monti će ponudu prihvatiti samo ako ta koalicija bude promaknula njegov prijedlog za daljnje mjere koje treba poduzeti u Italiji.

Dosadašnji premijer nestranačke vlade Mario Monti je na današnjoj konferenciji za novinare govorio što je njegova vlada učinila u godinu dana i prije svega što bi još trebalo učiniti za prevladavanje sadašnje situacije.

- Nemojte uništiti ono što je s velikim žrtvama učinjeno, kazao je Monti pozivajući političare koji će ga nasljediti da ne izbrišu poreze i druge mjere štednje koje je uvela njegova vlada. To se prije svega odnosilo na bivšeg premijera Silvija Berlusconija koji najavljuje kako će ukinuti porez na nekretninu koji je uvela Montijeva vlada.

- Ukinuti porez na nekretninu je prelijepa svar puna pućke atraktivnosti. Bilo bi prelijepo ukinuti i druge poreze. Vratiti ideju kako porezi znače uzimanje iz džepova Talijanima. Ali, ako bi se to učinilo bez nekih drugih velikih operacija u ekonomiji, onda bi vlada druge godine trebala ne samo vratiti porez na nekretnine nego ga udvostručiti, rekao je Monti.

Bivši premijer Monti će predstaviti agendu stvari koje treba učiniti i ona nije, kako je rekao, namjenjena ni desnici, ni centru, ni lijevici. Agenta je namjenjena svima koji je žele provesti, a ona sadrži reforme za Italiju u Europi.

- Italija je zemlja koja može imati osmijeh, jer ima izvanredne resurse i treba pronaći hrabrost, kazao je Monti i dodao kako njegova agenda za budućnost Italije sadrži prije svega izbjegavanje opasnih iluzija o povratku natrag, jer je potrebno ići naprijed.

Dakle, Monti neće biti kandidatom na listama stranaka, ali poslije izbora bi mogao prihvatiti prijedlog da bude premijerom.

Predsjednik države Giorgio Napolitano je sinoć raspustio parlament i pozvao da se predizborna kampanja vodi na smireni način.

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.