Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI PITANJA

Marijana Petir: Opskrba hranom pitanje je nacionalne sigurnosti

Šibenik: Počeo je 19. mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
30.01.2022.
u 22:30

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir odgovara na tri pitanja

1. Vaš Odbor upozorio je da klimatske promjene prijete sigurnosti opskrbe hranom pa je nužna suradnja sa znanstvenicima i stručnjacima. Tko je kriv da te suradnje nema, da se stručnjake ne sluša?

Znanje i upute stručnjaka i znanstvenika kako bismo poljoprivredu učinili otpornijom, klimatski održivijom i konkurentnijom treba prenijeti poljoprivrednicima. Za to je važno kapacitirati državnu savjetodavnu službu i poticati rad privatnih savjetodavaca, jer danas jedan savjetodavac dolazi na 585 poljoprivrednih gospodarstava, što je nedostatno.

Udio visokoobrazovanih poljoprivrednika u Hrvatskoj za 52% je ispod prosjeka EU, dok je udio mladih poljoprivrednika samo 12,7%. Suša je od 2013. do 2016. izazvala tri milijarde kuna štete u poljoprivredi, što je ekvivalent 43% isplaćenih potpora. Konkurentni smo uglavnom u primarnim proizvodima niske kvalitete, dok su ulaganja u digitalne tehnologije i preciznu poljoprivredu niska. Za napredak su ključni inovativnost i usklađenost s dobrim okolišnim praksama te ciljano ulaganje u proizvodnju kvalitetnijih proizvoda i onih s dodanom vrijednošću.

2. Na koji način moramo prilagoditi poljoprivredu da bi posljedice klimatskih promjena bile što manje?

Strategijom razvoja poljoprivrede planira se do 2030. smanjenje uporabe pesticida za 25%, povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora u poljoprivredi za 15% i dodatnih 25 tisuća hektara navodnjavanog zemljišta. Ambicije europskog Zelenog plana zabrinjavaju poljoprivrednike zbog mogućeg negativnog utjecaja na održivost proizvodnje hrane.

Imamo najbolje očuvanu biološku raznolikost i najveći potencijal za razvoj biogospodarstva u EU, bilježimo rast površina pod ekološkom proizvodnjom, a pesticide i antimikrobna sredstva koristimo manje od prosjeka EU. No ipak, naša poljoprivreda je pred velikim izazovom ispunjenja zelenih ciljeva jer nemamo iste startne pozicije kao starije članice EU, koje dugo koriste europska sredstva i čiji su poljoprivrednici konkurentniji.

3. Sve se manje ljudi u nas bavi poljoprivredom, smanjuju se prinosi, stočni fond... Hoće li nas za neko vrijeme imati tko hraniti, hoćemo li uopće imati domaćih proizvoda?

Opskrba hranom pitanje je nacionalne sigurnosti i donositelji odluka moraju toga biti svjesni. Ako je poljoprivreda strateška grana, to se mora vidjeti i po odlukama koje donosimo, od potpora koje daju dodanu vrijednost poljoprivredi do kontrola koje suzbijaju nepoštene trgovačke prakse. Rado kupujem od hrvatskih poljoprivrednika jer tako znam da ne kupujem mačka u vreći, a ujedno i njima pomažem. Poljoprivrednik koji može prodati svoje proizvode po realnoj cijeni sigurno neće odustati od njihove proizvodnje.​ 

>> VIDEO Uvode se nova pravila za izolaciju i samoizolaciju, a stižu promjene i za Covid potvrde

 

Komentara 6

RO
romobil
05:39 31.01.2022.

Blago Hrvatskoj na ovakvim prorocima i vizionarima. Svjetlo su na kraju tunela.

Avatar Boycie1
Boycie1
06:38 31.01.2022.

Malo slici na Hrebaka iako ima manje kritican odnos prema onima koji provode pogresnu politiku za koju glasa.

PR
prahrvat
05:37 31.01.2022.

Ovi koji su na europskom novcu samo izbacuju neke floskule. Kao i ona Borzan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije