Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Bokeljska mornarica je kulturno i duhovno nasljeđe Katoličke crkve i Hrvata'

Hrvatska traži zajedničku nominaciju kojom će se kroz kandidaturu Bokeljske mornarice vrednovati uloga Hrvata i značaj sv. Tripuna, rekla je Petir
03. ožujka 2018. u 13:31 21 komentara 872 prikaza
Marijana Petir
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir poručila je kako Hrvatska traži zajedničku nominaciju Bokeljske mornarice za UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine, nakon što je Crna Gora samostalno pokrenula taj proces ne spominjući da je riječ o baštini autohtone hrvatske nacionalne manjine.

hrvatski identitet Novi prijepor sa susjedima: 'Postupak Crne Gore je skandalozan'

- Bokeljska mornarica nastala je prije više od dvanaest stoljeća kada su kotorski mornari sudjelovali u preuzimanju moći sv. Tripuna. Ona je kulturno i duhovno nasljeđe Katoličke crkve i Hrvata, autohtonog naroda Boke kotorske. Stoga nas je sve zatekla vijest da je Crna Gora odlučila Bokeljsku mornaricu, samostalno bez Hrvatske, uvrstiti na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, tim više jer je ona upisana u nacionalni registar kulturnih dobara obiju zemalja - poručila je Petir u Europskom parlamentu, priopćio je danas njezin ured.

- Hrvatska traži zajedničku nominaciju kojom će se kroz kandidaturu Bokeljske mornarice vrednovati uloga Hrvata i značaj sv. Tripuna. Negiranjem činjenice da je Bokeljska mornarica dominantno baština bokeljskih Hrvata zadire se u srž manjinskih prava Hrvata u Crnoj Gori. Dio je to trenda kojim se izravno ubrzava nestanak preostalih malobrojnih Hrvata na području Boke zatiranjem njihovog kulturnog identiteta. Takav pristup Crne Gore koja je kandidatkinja za članstvo u Uniji spada u grubo kršenje prava hrvatske manjine i u suprotnosti je s temeljnim vrijednostima Europske unije - rekla je Petir.

Petir je u konzultacijama s predstavnicima bokeljskih Hrvata, tražila očitovanje Europske komisije o ovoj gruboj povredi manjinskih prava od strane Crne Gore kao države kandidatkinje za članstvo u EU. Prošlog tjedna u Zagrebu se susrela s predstavnicima Hrvata iz Boke kotorske.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Marijana Petir
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Bokeljska mornarica Denis Derk Bokeljska mornarica na listi UNESCO-a bez spominjanja Hrvata?! Novi međunarodni prijepor Kolo sv. Tripuna 
katoličko ili univerzalno? Marijana Petir i Dražen Zetić Petir upozorava ''Montenegrinizacija' Bokeljske mornarice put je prema asimilaciji Hrvata u Boki Kotorskoj'
VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • Direkt:

    Opet pokušaji krivotvorenja Hr povjesti,slično kao sa Bunjevcima. Bokelji se pretežno izjašnjavaju pravoslavcima i srbima,a ima i katolika. Ali biti katolik ne znači biti hrvat. Nema utemeljenja da su to hrvati. Pokušavamo kroz katoličku crkvu da to vežemo za nas. ... prikaži još! A slavu koja je obeležje srba slave i jedni i drugi i narodna nošnja ista.

  • Deleted user:

    I čorava koka nađe zrno a repetirka našla Bokelje !!!!!

  • chanchir:

    ova i markicka= ruzni snovi