Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marija Selak:

'Nismo dovoljno konkurentni, ne ulažemo dovoljno u znanost'

Marija Selak
Foto: Screenshot
22.10.2017.
u 14:01

Komentirat će aktualne društvene događaje, odgovoriti na pitanje je li čovjek čovjeku vuk te koliko nas svjetonazorske razlike udaljavaju od zajedničkog cilja, a on je život u skladnoj zajednici...

Gošća današnje emisije Nedjeljom u 2 filozofkinja je i bioetičarka Marija Selak.

Komentirala je aktualne društvene događaje, te pokušala odgovoriti na pitanje je li čovjek čovjeku vuk te koliko nas svjetonazorske razlike udaljavaju od zajedničkog cilja, a on je život u skladnoj zajednici...

U emisiji je kazala kako nije desničarka, a optužbe da je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu zaposlena uz pomoć veze s Antom Čovićom je zanijekala i ponovila kako se takvim predodžbama nju pokušava eliminirati iz javnog diskursa.

Smatra smiješnim da se postigne konsenzus kad su u pitanju svjetonazorska i moralna načela u društvu jer su razlike dobrodošle.

Komentirala je i odlazak mladih i naglasila kako se u Hrvatskoj glorificira odlazak u inozemstvo i 'drugdje je trava zelenija'. No vidimo kako mladi u inozemstvu žive u malenim, lošim stanovima u goroj klimi i nesigurnijim državama.

Problem je i znanstveni kadar koji se u Hrvatskoj ne zadržava.

- Nismo dovoljno konkurentni, ne ulažemo dovoljno u znanost - kazala je Selak, ali dodala kako se u inozemstvu znanost 'menadžerira' i sve se svodi na to koliko novaca netko može skupiti. 

Poseban naglasak bio je na činjenici da su hrvatski đaci jedni od najzadovoljnijih, a Hrvati jedni od najnezadovoljnijih na svijetu. Konflikt je to koji je dijelom posljedica sukoba sa stvarnošću jednom kad đak izađe iz klupa što reformu školstva baca u prvi plan.

- Gotovo 3/4 učenika ne smatra da je NDH bila fašistička tvorevina, a polovica se slaže da je homoseksualnost vrsta bolesti - iznio je Stanković na što Selak nije znala odgovoriti, ali smatra da je to oblik mladenačkog bunta. 

U reformi školstva, za koju Stanković ističe da je očito potrebna obzirom na iznijete podatke, Selak smatra da nije potrebna rana specijalizacija već što veće šire znanje tzv. gimnazijski pristup, jer ni 's 18 godina ne znate što želite biti'.

- Voljela bih biti domoljub - kazala je na pitanje o nacionalizmu i patriotizmu, ali dodala kako ne želi biti etiketirana kao takva, jer je termin okaljan.

Dotakli su se i teme zabrane pobačaja

- Ne mislim da imamo ozbiljan problem s tim - kazala je, spomenuvši kako se neke teme 'uvoze' iz SAD-a i uopće ne pripadaju rimokatoličkoj Crkvi (udruga Vigilare) uključujući i kreacionizam.

- Nisam za zabranu pobačaja - rekla je.

- Ali život počinje začećem - priznala je - Ja sam tu u kontradikciji sama sa sobom - zaključuje.

 

Komentara 260

AD
admin2
16:25 22.10.2017.

Srbija je bila fašistička država od 41-45, bila je od 45-90, bila je od 91-95, fašisticka je i danas s fašistom na čelu koji je bio sudionik srpske agresije na CETRI DRŽAVE. Hrvati su se borili za svoju državu 41-45 protiv srpskih fašista i 91-95 opet protiv srpskih fašista koje smo porazili Stankoviću. Danas u Hrvatskoj još se provodi poražena srpska fašistička politika.

ST
stefj
14:59 22.10.2017.

Selak je filozofkinja i to se vidi u svakoj njezinoj rečenici. No ona nije odgojno-obrazovni kadar, već stvarno razmišlja neopterećena ideologijom prošlog sustava. Da su svi na tom fakultetu takvi, možda bi i studenti koji izlaze od tamo bili pametniji i realniji... No sve to skupa ne dotiče jedan od najvećih problema našeg društva - jedan Filozofski faks dobije iz proračuna 150 mil. Kn, jedna medicina 90, a FER samo 70 mil. Kn. To su korijeni problema...

DU
Deleted user
14:46 22.10.2017.

NDH je nastala na oslobodilackim nasadama a ne na fasistickim.Hrvati nisu nikad fasisticki disali i nisu nikad imali fasisticku stranku za razliku od Njemacke i Italije.Mnoge drzave u EU kao i Hrvatska stale su pod kisobran Njemacke najvise da odrzeze i spase svoje drzave i svoj narod od rusa a mi od srba. Danas od svih njih samo je jos Hrvatska ostala upitna' zato jer su je "oslobodali" za razliku od drugih boljsevici,partizani i jugoslaveni ruseci NDH kao drzavu a ne rezim. Drugo indokrinacija srpskih lazi ucinile su svoje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije