Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krediti u švicarcima

Marić, Šprlje i Orešković sutra se sastaju s predstavnicima Udruge Franak

Zdravko Marić
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
26.01.2016.
u 15:38

Ministar Marić osvrnuo se i na navodnu utaju poreza koja se pripisuje ministru branitelja Miju Crnoji te rekao da ne zna dovoljno o slučaju da bi ga komentirao, jednako kao što ne zna provodi li Porezna uprava nadzor nad Crnojom

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će se sutra u 15 sati zajedno s premijerom Tihomirom Oreškovićem i ministrom pravosuđa Antom Šprljom sastati s predstavnicima Udruge Franak vezano uz problem kredita u švicarcima.

– Želimo pokazati otvorenost prema svim sudionicima tog procesa. To znači da ćemo ih primiti i saslušati. Razgovore ćemo obaviti i s ostalim stranama, odnosno s bankama i s HNB-om. Nedostaju nam određene činjenice. Podaci kojima ja raspolažem pokazuju da se više od 90 posto dužnika u francima odlučilo na konverziju. Međutim, kod pojedinih banaka još uvijek postoji vremensko razdoblje za konverziju iz razloga što je bilo određenih konverzija u ugovorima. Dio banaka je potvrdio da će produljiti rok i neće primjenjivati tržišni tečaj franka dok traje razdoblje za konverziju. Razgovarat ćemo s bankama da čujemo njihove najnovije podatke i postoji li potreba da se konverzija eventualno produlji – kazao je ministar Marić.

Sada mu je, dodaje, prerano nuditi rješenja za problem franka dok ne čuje sve strane.

Hoće li se ove godine donijeti porez na nekretnine koji je najavio i premijer Tihomir Orešković, zanimalo je novinare.

– Iz mojih usta nećete čuti najave novih poreza i promjena u poreznom sustavu dok nisam zaista napravio podrobnu analizu i dok u dobrom dijelu nisam siguran u određene smjernice. 2016. je vrlo izazovna godina s proračunskog i gospodarskog aspekta. Moja je namjera da u poreznom sustavu ne radimo nikakve zahvate. Za uvođenje poreza na nekretnine potrebno je napraviti puno predradnji i nije ga moguće uvesti preko noći – pojasnio je ministar Marić.

Najavio je i sastanak s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, na kojem će uz njega otići i premijer te guverner Hrvatske narodne banke, a tijekom idućih mjesec dana, dodaje,  i tehnička komisija MMF-a posjetit će Hrvatsku.

Osvrnuo se i na navodnu utaju poreza koja se pripisuje ministru branitelja Miju Crnoji te rekao da ne zna dovoljno o slučaju da bi ga komentirao, jednako kao što ne zna provodi li Porezna uprava nadzor nad Crnojom. 

>> Orešković: Uvest ćemo porez na nekretnine, ali na one koje nisu u funkciji 

>> Marić: Naši ciljevi su manji deficit, gospodarski rast i aktivnija upotreba državne imovine

Komentara 1

Avatar germanikus
germanikus
18:36 26.01.2016.

Jadni dužnici u CHF..na vlast došli kriminalci i sociopati tako da je ishod već sad poznat!Zakon o konverziji će biti ukinut a par milijuna kuna će kapnuti u nečiji đep!Bankama je jeftinije kupiti novi zakon nego obeštetiti dužnike!Samo ta bankarska ološ i kleptokrati zaboravljaju jednu stvar da je čovjek najopasniji kad ga se stjera u kut i kad nema više izlaza!Živi bili pa vidjeli ali ova priča neće imati miran i sretan ishod!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije