Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marić: Rebalans proračuna je pripremljen, ali ne za izbore

Upitan hoće li proračun biti povećan, kazao je da "za iduću godinu govorimo o brojci državnog proračuna od nekih 140 milijardi kuna".
30. listopada 2019. u 10:06 7 komentara 615 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u srijedu kako vjeruje da će proračun za 2020. godinu biti na sjednici Vlade u četvrtak, te najavio da će iznositi oko 140 milijardi kuna, a da su mirovine i plaće dvije stavke s najvećim rastom.   

Zdravko Marić Ministar financija Marić o koeficijentima: Ako smo čekali godinama, možemo i par mjeseci

Marić je emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" kazao kako pretpostavlja da proračun sutra ide na Vladu, te da će se o njemu razgovarati i danas, tijekom sjednice Vladina užeg kabineta. Na pitanje je li čuo da je čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak potvrdio da, ako novac za povećanje koeficijenata (za plaće državnih i javnih službenika) ne bude predviđen u proračunu, HNS-ovi ministri neće biti na sjednici Vlade, kazao je kako je čuo tu poruku, no da će vidjeti što će se sutra događati.

Upitan hoće li proračun biti povećan, kazao je da "za iduću godinu govorimo o brojci državnog proračuna od nekih 140 milijardi kuna".Rekao je da je u proračunu predviđeno dosta ulaganja u infrastrukturu, cestogradnju, izgradnju i opremanje novih bolnica, zdravstvo i druga područja. Istaknuo je da prema nacrtu proračuna za 2020. dvije stavke bilježe najveći rast -  mirovine i plaće.

Zdravko Marić Zdravko Marić: Ključno pitanje nije koliko košta javni sektor nego što za tu cijenu dobivamo

"Nije to ni nerazumljivo, jer su to ujedno i dvije stavke koje imaju najveću zastupljenost u proračunu: mirovine su ove godine na razini od oko 41 milijarde kuna, za iduću godinu planiramo dodatnih 1,7 milijardi kuna. S druge strane imamo efekt plaća, odnosno rast osnovice u tri navrata po dva posto", tvrdi ministar.

Kaže da će plaće rasti po dva posto i to početkom godine, sredinom i u drugoj polovici 2020. godine.  Na pitanje je li u rebalansu ovogodišnjega proračuna predviđen eventualni trošak parlamentarnih izbora, Marić je rekao da nije. Ideja rebalansa je, po njegovim riječima, zadržati se unutar ograničenja rashodne strane proračuna, kako je originalno predviđeno.

"Konstatiramo da su prihodi dobri, a neki od njih i iznad naših očekivanja tako da možemo očekivati da će ukupni rezultat proračuna za ovu godinu biti bolji. Ponovno možemo računati na uravnotežen proračun", rekao je Marić.

 

 

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Vagabundo:

  Čovjek radi najbolje što može,ne može se svima udovoljiti.

 • Avatar southman
  southman:

  Dao si im i previše, ali prema onome koliko su pijavice tražile dobro si i izdržao ovaj nivo !

 • Avatar kenj@c
  kenj@c:

  Minimalna plaća mora rasti, i to jako puno.