Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marić: Još nije definirano hoće li direktorske plaće morati biti najmanje 10 tisuća kuna

Naglasio je kako su u njegovu ministarstvu sami osmislili i napravili puno mjera za poticanje poduzetništva u najširem smislu
22. kolovoza 2018. u 12:58 5 komentara 187 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić danas je izjavio da se predloženom mjerom po kojoj minimalni trošak mjesečne plaće za svakog vlasnika-direktora tvrtke treba biti veći od 10 tisuća kuna mjesečno ne radi protiv poduzetništva, te da još nije do kraja definirano hoće li ta mjera biti uvrštena u set porezne reforme.

Zagreb: Premijer Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili poreznu reformu porezna reforma Marić još jednom poručio: Vlada je već pokazala da ima sluha za poduzetnike

 "Žao mi je što se stvara zaključak da se radi nešto protiv poduzetništva. Brojne smo mjere napravili kao rezultat dijaloga s poduzetnicima, pri čemu smo poslušali i usvojili njihove komentare. Čak sam i puno puta bio kritiziran što prečesto vodim dijalog s poduzetnicima", izjavio je Marić novinarima.

Naglasio je kako su u njegovu ministarstvu sami osmislili i napravili puno mjera za poticanje poduzetništva u najširem smislu. "Sada dolazimo do sljedećeg kruga poreznog rasterećenja gdje je iz cijelog seta mjera, devet zakona koji su u javnom savjetovanju, fokus pao samo na jednu koja je također u javnom savjetovanju. Dakle, ništa nije do kraja definirano", istaknuo je.

Na primjedbu da se kažnjavaju svi umjesto samo onih koji zaobilaze propise, Marić je ustvrdio da su poduzetnici okosnica hrvatskog gospodarstva, te da se nijedan problem u društvu ne može riješiti bez jakog poduzetništva.

Udruga Lipa porezne stope Lipa: Vlada treba povući predloženu izmjenu i dopunu zakona o doprinosima

"Zato i jesmo sve administrativne mjere usmjerili da se olakša, porezno rastereti i naprave stvari koje će pomoći. Ne možemo uvijek od početka biti sigurni da smo pogodili pravu mjeru i pravi efekt, pa zato i idemo u demokratskoj proceduri u javna savjetovanja. Temeljem komentara koje smo zaprimili sigurno je, a to tvrde i porezni stručnjaci, da je tema dobro adresirana, ali postoji način da se ona na adekvatan način regulira i to ćemo i napraviti", poručio je ministar.

Video Kako će građani reagirati na poskupljenje cigareta i alkohola

Ništa u poreznoj reformi još nije definirano i ništa nije Sveto pismo

Dodao je kako javno savjetovanje traje do 6. rujna, da ima dovoljno prostora za razmjenu mišljenja i komentara, da u četvrtak ima sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, te smatra da će se uspjeti sastati i sa sindikalnim predstavnicima.

Andrej Plenković i Zdravko Marić Večernji saznaje Vlada odustaje od najavljenog povećanja osnovice za plaće direktora?

"Nakon toga idu i Vladina i saborska procedura i ništa nije u ovom trenutku ništa još nije definirano i ništa nije Sveto pismo", najavljuje ministar financija te navodi  da poreznu reformu treba promatrati u cijelosti s obzirom na to da će i građani osjetiti određena porezna rasterećenja.

Što se tiče poreza na nekretnine, Marić je kazao da razumije nezadovoljstvo zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i ostalih gradonačelnika zbog njegova neuvođenja, jer je bila intencija da to bude njihov izvorni prihod.

No, napominje, "u ovom trenutku to nije fokus porezne reforme, nego što veće rasterećenje i gospodarstva i građana u segmentima u kojima će osjetiti najveće benefite reforme što u ovom trenutku iznosi rasterećenje od tri milijarde kuna".

Zdravko Marić
1 / 7
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
  • rebel.zg:

    Glupost. Ja prvi selim poslovanje u UK. Dobro da ste javili na vrijeme pa imam 4 mjeseca da se pripremim. Time ću rješit i problem zdravstva budući da ću imat NHS iz UK, tako da kad dođem kod našeg doktora ... prikaži još! vi ćete račun ispostavljat u UK, dakle dvostruka pobjeda za vas i uz to još imate i 5% poreza na dobit koju si isplatim, a nemate nikakve administracije oko mene. Sjajna vijest, zaista sjajna.

  • ObrenM:

    Pozor-Vanbracni krivonogi "kepec" pusta ogromne probne balone.

  • dario_br:

    Neka se političari urazume i shvate koliko je teško poslovati u našim prilikama (ja sam arhitekt). Umjesto da nam olakšaju poslovanje, žele nas ugušiti....