Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko je kriv?

Marić: HDZ će tražiti istražno povjerenstvo oko Centar banke

goran marić
Patrik Macek/PIXSELL
09.09.2013.
u 22:32

HDZ-ovac Goran Marić i HNS-ovac Dragan Kovačević smatraju da odgovornost vlasnika i menadžmenta, ministara Marasa i Linića, te HNB-a

Gostujući na Net TV, hadezeovac Goran Marić najavio je da će u ime svoje stranke tražiti istražno povjerenstvo u slučaju Centar banke, a da se istina treba utvrditi i znati tko je kriv, podržao ga je haenesovac Dragan Kovačević. Smatraju da odgovornost vlasnika i menadžmenta, ministara Marasa i Linića, te HNB-a.

– Središnja banka sada kaže da je banka trebala već i prije u stečaj, a istodobno se znalo da se priprema njezina dokapitalizacija, rekao je Marić, a Kovačević prisjetio kako je adekvatnost te banke bila loša, što je HNB morao znati.

Upitno je i zašto je prošle godine država neizravno ušla u banku kroz FGS Alternative, a zajedno s njom dijelom i mirovinski fondovi, što znači s novcem poreznih obveznika. Marić je prozvao i mirovinske fondove za koje se ne zna točno gdje ulažu i koliko su do sada izgubili. Ali i FGS-ove gdje se jedan od njih, Alternative, nije pokazao dobrim primjerom, dok istodobno oni koji upravljaju tim fondovima ubiru velike naknade od države.

Smiješno je i, rekli su, što je u jednu komercijalnu banku, željela ući investicijska J&T banka. Je li Centar banka bila pod palicom politike, Marić i Kovačević rekli su da izravnog utjecaja jedna strana sigurno nije imala. Primjerice, često se banka povezuje s HNS-om, jer je ta banka financirala Čačićev Coning, a nakon ulaska FGS-a u nju, neke tvrtke u kojoj su čelnici iz te stranke otvarala je račune u njoj. S druge strane, kroz razne programe HBOR je u banku plasirao oko 300 milijuna kuna, a na čelu te državne banke je hdzeovac Anton Kovačev, dok je jedan od vlasnika, od prošle godine manjinski, Dragutin Biondić, bio donator SDP-u.

>>Slučaj Centar banke: Tko je kriv za propast?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije