Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jadran će bušiti pet kompanija na 10 istražnih polja

Crna Gora je naš prijatelj, konstantno smo u kontaktu i radimo zajednički na projektu. Vrlo brzo ćemo potpisati memorandum o istraživanju ugljikovodika, a do faze eksploatacije riješit ćemo pitanje granice, kaže ministar Vrdoljak
02. siječnja 2015. u 19:05 22 komentara 3485 prikaza
Ministarstvo gospodarstva
Foto: Ministarstvo gospodarstva

Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas i Ina istraživat će Jadran, potvrdio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Pet naftnih kompanija istraživat će na 10 istražnih polja u južnom i srednjem Jadranu, a prema poslovnim planovima koje su predale u obvezujućim ponudama, u istraživanje će uložiti četiri milijarde kuna.

Podsjetimo, šest kompanija predalo je ponudu za 15 istražnih polja. Jedna je tvrtka, dakle, odbijena, a neke nisu dobile sva polja za koja su se prijavile.

Hrvatska najuspješnija

– Projekt nas pozicionira kao energetskog lidera u jugoistočnoj Europi, koja nema novih izvora nafte i plina – kazao je ministar Vrdoljak, ističući da je istraživanje nafte usko vezano s razvojem jadransko-jonskog plinovoda i LNG terminala. Donošenjem odluke koja se odgađala od kraja studenoga Vlada je krenula u pregovaranje o ugovorima o koncesiji, koji se moraju potpisati najkasnije do 2. travnja ove godine.

U resornom ministarstvu kažu da su tvrtke gotovo sto posto sigurne da će naći i naftu i plin u dovoljnim količinama da bi bili isplativi za eksploataciju.

Najviše istražnih koncesija dobio je joint-venture Marathon Oila i OMV-a, koji će istraživati čak sedam istražnih polja, i to tri u srednjem Jadranu te četiri polja na krajnjem jugu, od kojih i dva polja koja su na samoj granici. Tražili su više polja, ali u prvom natječajnom krugu najbolje su ponude dali za njih sedam. Talijanski Eni i Medoilgas dobili su dozvolu za istraživanje na jednom polju, i to onom koje je u neposrednoj blizini Enijevih bušotina na talijanskoj strani Jadrana.

Ina je, pak, dobila dozvolu na dva istražna polja na jugu na kojima su već radila dio istraživanja. Projekt koji je već u istražnoj fazi, koja će trajati maksimalno pet godina, donosi značajne efekte na domaće gospodarstvo jer se procjenjuje da će oko 60 posto vrijednosti investicija obaviti domaći sektor, a to znači 2,5 milijardi kuna novih poslova. Probici su veliki i za proračun. Od naknade za potpisivanje ugovora koja je predmet natjecanja među tvrtkama Vrdoljak je utržio 100 milijuna kuna za državu, što je sedam puta više od minimalnog iznosa te naknade koja je bila fiksirana na 1,4 milijuna kuna po ugovoru.

Od obale 10 kilometara

U budućnosti, kada dođe do eksploatacije, država će uzimati 53,5 posto vrijednosti nafte i 60 posto vrijednosti plina iz Jadrana kroz različite vrste naknada, od kojih je jedan dio i u samim energentima. Za usporedbu, kada bi se model koji će se ubuduće primjenjivati projicirao na postojeće koncesije, u proračun bi umjesto 366 milijuna kuna leglo 3,8 milijardi kuna. Do faze potpisivanja ugovora s naftašima Hrvatska još mora završiti studiju utjecaja na okoliš, koja se očekuje u veljači. Inače, prema uvjetima natječaja i pozicijama istražnih polja, buduće bušotine nalaze se najmanje 10 kilometara od obale i šest kilometara od otoka. Natječaj za istraživanje kopna završava u veljači, a potom će se procijeniti kada će se otvoriti novi krug natjecanja za Jadran te koncesije u Lici i Dinaridima.

>>Koncesionari plinskih i naftnih bušotina u Jadranu moraju poštovati stroge kriterije

Vjeran Piršić: Davanje koncesija odvija se mimo zakona!

Udruga "Eko Kvarner“ na svojoj web stranici objavila je dokument za koji vjeruju da je konačna verzija "Strateške procjene utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu“ uz prateće dokumente na što su se odlučili danas nakon što je na sjednici Vlade nastavljen proces dodjeljivanja koncesija za istraživanje nafte u Jadranu kompanijama koje su za to iskazale interes.

– U vezi objavljenog dokumenta svi do sada konzultirani eksperti (njih 20-ak) smatraju da je njegova kvaliteta upravo skandalozna, i da je kao i odbačena Studija utjecaja na okoliš za projekt "Družba Adria“, pisana da opravda, a ne ocijeni predloženi, izuzetno opasan, zahvat za okoliš.Nastavak procesa skandalozan je i društveno vrlo opasan iz barem tri razloga: dodjeljivanje koncesija započeto je prije nego su za to ispunjeni zakonski uvjeti, proces se vodi bez javne rasprave i bez sudjelovanja stručnjaka i zainteresirane javnosti te je Vlada pokazala da nema namjere pokrenuti sustavnu tranziciju RH u postfosilno gospodarstvo – stoji u dopisu predsjednika udruge Vjerana Piršića.

Udruga "Eko Kvarner" i dalje smatra da je istraživanje i eksploatacija plina u Jadranu (po dosadašnjim višedesetljetnim iskustvima) relativno prihvatljiv projekt, ali kada se radi o istraživanju, a pogotovo eksploataciji nafte, smatraju da je to preopasan, nerazuman i nepotreban projekt koji forsira očito nesposobna i neodgovorna Vlada RH.

 

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • liskovaca:

    đubrad rasprodaje zemlju a sve kako bi uhljebi i glasačka mašinerija dobila plaću!!! Fuj gdje živimo! Nije mi jasno zašto se branitelji ne probude i naprave državni udar te preuzmu vlast! Zar su se za ovo borili?????

  • matildica:

    pomoli se hrvatski narode vrag je zaista zavladao ljepom našom

  • kafka:

    Sve je to "Bogu za plakat". . . . .