Naslovnica Vijesti Hrvatska

Maras protiv Linića: Predložit ću da se PDV plaća po naplati

Prijedlog ovog zakona nema nikakve veze s direktivama EU. Ujedno, ovakav zakon suprotan je načelu "think small first“, naglašavaju iz Hrvatske obrtničke komore.
07. ožujka 2013. u 17:00 39 komentara 103 prikaza
Maras Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je Slavko Linić danas najavio da će se od sljedeće godine obrtnicima PDV obračunavati po fakturiranoj, a ne po naplaćenoj realizaciji, čini se da će mu taj prijedlog "minirati" ministar iz SDP-ovih redova, Gordan Maras.

Ministar poduzetništva Gordan Maras je na svom Twitter profilu napisao da će tražiti "popravljanje" prijedloga Zakona o PDV-u. "Puno obrtnika me zove pa ovim putem poručujem da ću predložiti da se prijedlog zakona o PDV-u popravi tako da PDV i dalje plaćaju po naplati", napisao je Maras na Twitteru.

Izmjene Zakona o PDV-u, predstavljene na današnjoj sjednici Vlade prema kojima će obrtnici od početka 2014. godine biti obvezni obračunavati PDV po izdanim računima, umjesto kao do sada, po naplaćenim računima, nanijet će velike probleme i štete obrtnicima i dovesti u pitanje njihovu likvidnost, stav je Hrvatske obrtničke komore.

- Obrtnici "dohodaši" (obveznici poreza na dohodak) uglavnom su mikro poduzetnici, ujedno i zadnji u lancu plaćanja. U Hrvatskoj, gdje vlada velika financijska nedisciplina, to znači da mnogi obrtnici imaju veliki broj nenaplaćenih računa za obavljene poslove. Po ovom prijedlogu Zakona o PDV-u, nakon 1. siječnja 2014. godine, na sve te nenaplaćene račune koje su skupljali godinama, a koji su dosegli visoke iznose, morat će državi platiti PDV. Pitanje je da li će ikad naplatiti svoja potraživanja, jer su im dužnici prezaduženi, u stečaju, dok su postupci prisilne naplate za obrtnike preskupi, dugotrajni i neizvjesni - objašnjavaju u HOK-u te zaključuju:

- Ovaj potez Vlade predstavlja dodatni udarac na obrtnike i dovest će do zatvaranja velikog broja obrta. Valja istaknuti i da prijedlog ovog zakona nema nikakve veze s direktivama EU. Ujedno, ovakav zakon suprotan je načelu "think small first“.

>>Linić smanjuje PDV na dio prehrambenih proizvoda

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
  • lutomirski:

    porez za budale, biti ce vama jos gore...samo se drzite Linica....

  • lutomirski:

    kod mene bi pare tek dobili kad ja sebe namirim i moji racuni budu placeni...onda dode drzava na red...mozda...

  • Deleted user:

    Stvarno nas žele uništiti! Jedan obrtnik radi 4 do 5 mjeseci isključivo za državu. Budući da je to apsolutno nemoguće, jer čovjek treba jesti dok radi onda ostaje državi dužan i plaća nakon što se sam naplati. Već to što ... prikaži još! nam uzimaju svu lovu zarađenu u 5 mjeseci (mukotrpno zarađenu jer obrtnik radi daleko više od ovih u državnim upravama koje hrani) je čista krađa, a sad još i ovo!!!!