Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČESTITAO MARIĆU

Maras bocnuo novog državnog tajnika zbog Prometne renesanse

gordan maras
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
22.11.2016.
u 16:58

SDP-ov Gordan Maras čestitao je ministru Mariću na nagradi Večernjeg lista, i pohvalio proračunsku renesansu koja se događa.

Saborski odbor za financije većinom je glasova podržao rebalans proračuna, dok su SDP-ovi članovi ostali suzdržani. Državni tajnik ministarstva financija Željko Tufekčić objasnio je da će ostvarenje prihoda biti 1,5 milijardi kuna veće od planiranog, dok će rashodi biti 700 milijuna kuna manji. Deficit proračuna u ovoj godini je sa 7,4 milijardi kuna smanjen na 5,3 milijarde kuna.

SDP-ov Branko Grčić primjetio je da se sad jasno vide rezultati rada bivše SDP-ove vlade u 2015. godini te da je ministar financija Zdravko Marić mogao nagradu Večernjeg lista za događaj godine, odnosno rast BDP-a, podijeliti sa svojim prethodnikom Borisom Lalovcem. Dodao je ipak i kako rast BDP-a nije samo zasluga SDP-ove vlade, već i poduzetnika koji su našli novu nišu na europskom tržištu.

HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević podsjetio je da je mandat SDP-ove vlade trajao četiri godine, a rezultati se vide tek u zadnjoj, dok su prethodnih godina poduzetnici patili od stalnih promjena poreznih pravila.

- Oporavak od krize u cijeloj je Europi krenuo nakon 2011. godine, ali u Hrvatskoj nije – podsjetio je Milošević SDP-ovce.

SDP-ov Gordan Maras čestitao je ministru Mariću na nagradi Večernjeg lista, i pohvalio proračunsku renesansu koja se događa.

- A ako bude što manjih prometnih renesansi i naš proračun će biti zdraviji. Toliko o tome što se radilo u prošlosti – "bocnuo" je Maras HDZ-ovce. Valja podsjetiti da je državni tajnik Tufekčić bio državni tajnik u ministarstvu Božidara Kalmete te je u istrazi svjedočio o filmiću Prometna renesansa zbog kojeg je USKOK ovih dana podigao optužnicu protiv Kalmete.

Maras je naglasio i kako se iz rebalansa proračuna vidi da je rasterećenje poduzetnika u novoj poreznoj reformi moglo biti i više, pa je apelirao na Vladu da još više rastereti male i srednje poduzetnike jer ovako velike prihode od poreza na dobit kao u ovoj godini dugo nismo zabilježili.

- Najviše zabrinjava totalna pasivnost u području subvencija poduzetnicima, realizirana je samo polovica sredstava, pa apeliram na Vladu da koristi ta sredstva i pomogne poduzetnicima da se što prije transferira u njihove tvrtke – komentirao je Maras. Osvrnuo se i na podatak da je zabilježeno 315 milijuna kuna više od trošarina na duhanske proizvode, pa se zapitao jesu li građani više pušili u ovoj godini, odnosno je li tome bio razlog briga oko raspada bivše vlade i neslaganja između Mosta i HDZ-a.

HDZ-ov Anton Kliman, inače bivši ministar turizma, je komentirajući Marasovu kritiku oko pasivnosti u području subvencija uzvratio kako se dio sredstava nije ni mogao isplaćivati zbog nepotrebno visokih kriterija za EU fondove.

- Nemali broj poduzetnika je htio investirati u turizam, ali su u Ministarstvu poduzetništva bili nerazumno postavljeni kriteriji – kazao je Kliman, a Maras mu je uzvratio kako su slični natječaji i ranije provođeni, pa su ljudi uspjevali zadovoljiti sve kriterije.

>> USKOK podnio novu optužnicu protiv Kalmete: Oštetio Ministarstvo za više od 600 tisuća kuna

Komentara 2

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
23:52 22.11.2016.

A šta si ti dobrog napravio osim osobne promidžbe - zavrti ideju... Ha kotačiću ?

DE
dernek
00:21 23.11.2016.

Trebamo vidjeti i one kotacice i ideje nisu ni one djaba napravljene druze iz silikonske doline.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije