Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavni sud

Marama na glavi smije biti na slici osobne iskaznice

marama
Boris Roessler/DPA/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
26.07.2014.
u 19:30

Ustavni sud Crikveničanki priznao povredu ustavnih prava, ali nakon što je problem zakonom već riješen

U Hrvatskoj žene muslimanske vjeroispovijesti mogu na osobnoj iskaznici imati fotografiju s maramom na glavi. Jedini je uvjet, kaže Zakon o osobnoj iskaznici iz srpnja prošle godine, da im se na fotografiji vide obrazi, brada i čelo. Osim iz vjerskih, glava može biti pokrivena i iz medicinskih razloga. Zadnje izmjene Zakona o osobnoj iskaznici predviđaju još jednu iznimku od pravila da fotografija na osobnom dokumentu “mora osobu prikazivati s neutralnim izrazom lica, otvorenih očiju i zatvorenih usta na frontalnoj snimci”. Riječ je o slijepim osobama koje nose tamne naočale. One mogu fotografiju s tamnim naočalama imati i na osobnoj iskaznici.

Do prije godinu dana pravila su bila drukčija. Fotografija je morala prikazivati osobu otkrivena čela, bez pokrivala za glavu (kape, šešira, marame), i to tako da 70 do 80 posto visine fotografije prikazuje glavu osobe od brade do tjemena. Iznimka su bile samo starije osobe koje prema narodnim običajima nose maramu ili kapu kao sastavni dio nošnje. Takva formulacija, po mišljenju MUP-a i upravnih sudova, nije obuhvaćala vjerske razloge. Zato što se tako tumačio Zakon, Policijska postaja Crikvenica u listopadu 2004. godine Djiljsimi Idrizi iz Crikvenice odbila je izdati osobnu iskaznicu s fotografijom na kojoj ima maramu na glavi. Ona se žalila, no za dva mjeseca dobila je odbijenicu i od MUP-a. Smatrajući da su joj time povrijeđena prava na slobodu vjeroispovijesti, Djiljsima Idrizi je protiv rješenja MUP-a podnijela tužbu Upravnom sudu, no i tu je u svibnju 2009. godine dobila odbijenicu.

No, nije stala, nego je podnijela ustavnu tužbu i dalje tvrdeći da joj je povrijeđeno pravo na vjeroispovijest zajamčeno hrvatskim Ustavom i Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Čekala je punih pet godina da se ustavni suci očituju o ustavnoj tužbi. Nakon što je dilemu već riješio i zakonodavac, Ustavni sud ove je godine konstatirao da su joj bila povrijeđena ustavna prava.

>>Margarita: Ne daju mi vozačku jer sam se slikala s maramom na glavi

Komentara 54

Avatar miroslaw
miroslaw
20:10 26.07.2014.

neka ide lipo tamo gdje se može slikati i s pokrivenim licem,i onda je sve ok.kod nas je normalno da se osobe mogu prepoznati,valjda,a nindje nek idu u Japan!

NI
ninja72
21:10 26.07.2014.

U danasnje vrime nije problem marama, vec sto ta marama nosi sa sobom, to nam je jasno.

Avatar Lutkica
Lutkica
20:19 26.07.2014.

ovo je tek početak, a što će biti kad budu tražile da se slikaju s burkom i da im se vide samo oči, kao npr. u Francuskoj...e onda tek država ima problema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije