Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sigurnosni sustav

Srušen mit o neonacistima i desnim radikalima u njemačkoj vojsci, evo koliko ih zapravo ima

German Army trains sniffing dogs to detect the coronavirus disease (COVID-19) in Daun
Wolfgang Rattay/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
07.10.2020.
u 17:42

Njemačka je demantirala navode o neonacizmu usigurnosnom aparatu

Manje od jedan posto njemačkih policajaca, vojnika i obavještajaca ima krajnje desni i ekstremistički svjetonazor, zaključak je vrlo opsežnog izvješća koje je jučer predstavio ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer. Ministar, inače jedan od najvećih zaštitnika sigurnosnih struktura od kritika, tako je poslao domaćoj i europskoj javnosti vrlo jasnu poruku: desni je ekstremizam među njemačkim vojnicima i policajcima prenaglašen, a više od 99 posto ih se pridržava ustava. Ovakvo izvješće njemačka je javnost zahtijevala nakon nekoliko poznatih slučajeva pronalaženja ekstremista među njemačkim policajcima, vojnicima i specijalcima.

Izvješće je sastavljeno kao kompilacija svih brojaka koje su poslali različiti dijelovi sigurnosnog sustava. Detaljne je brojke predstavio Spiegel: među policijom, snagama sigurnosti i obavještajnim službama, od 2017. do ožujka ove godine zabilježeno je 377 slučajeva sumnjičenja za ekstremističko djelovanje. Najviše je tih slučajeva, 59, zabilježeno u pokrajini Hessen, u središnjoj Njemačkoj. Šest manje zabilježile su vlasti u Berlinu. S druge strane, pokrajina Saarska nije imala nijedan slučaj.

“I jedan je slučaj sramota”

Kako izvještava Spiegel, u većini ovih slučajeva pokrenut je disciplinski ili pak kazneni postupak, a u svakom petom se u međuvremenu od njega odustalo. Jedan je od najčešćih prekršaja dijeljenje ekstremističkog sadržaja u chat grupama i putem aplikacija. U vrlo rijetkim slučajevima ovi su zaposlenici u sigurnosnom aparatu sudjelovali u desničarskim događanjima ili pak imali kontakte s pojedincima koji zastupaju ekstremističke stavove. Isto tako, u izvješću su posebno predstavljene brojke za vojsku: od 2017. do travnja 2020. među njemačkim je vojnicima zabilježeno 1064 slučajeva pojave sumnje u ekstremizam. No, u 400 slučajeva ta sumnja nije potvrđena, a za njih 550 još se vodi istraga. – Ne postoji strukturni problem s krajnje desnim ekstremizmom u pokrajinskim i federalnim sigurnosnim aparatima – rekao je jučer Seehofer. No, isto je tako dodao da je “i jedan slučaj sramota” te da se ove spomenute slučajeve ne treba ignorirati. Seehofer je pozvao zaposlenike u sigurnosnim službama da prijave krajnje desne incidente.

– Gledajte, branite naš ustav, poduzmite nešto. Pasivno promatranje također nije dozvoljeno – rekao je njemački ministar. Isto je tako dodao da će se ovakvo izvješće proširiti na cijeli javni sektor te će uslijediti dublja analiza, ali smatra da nije potrebna detaljna studija rasizma u sigurnosnim službama. – Pogrešno je podvrgnuti 99 posto naših zaposlenika sumnji – smatra on.

Raspustili specijalnu jedinicu

Ovo je izvješće bilo važno zato što je Njemačku u posljednjih nekoliko mjeseci pogodilo nekoliko slučajeva ekstremizma u policiji i vojsci o kojima se govorilo diljem svijeta zbog velike pažnje koju njemačko desničarenje izaziva. U rujnu je objavljeno je da je suspendirano 29 policajaca u pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji koji su bili dio grupe u kojoj su se razmjenjivali ekstremistički i jasno neonacistički sadržaji, uključujući i svastike te samog diktatora Adolfa Hitlera. Sličan slučaj, samo s nešto manje uključenih policajaca, otkriven je također u rujnu u pokrajini Mecklenburg-Zapadno Pomorje. U srpnju pak je njemačko ministarstvo obrane rasformiralo elitnu vojnu jedinicu Specijalnih snaga komandosa (KSK) zbog desnog ekstremizma među njezinim pripadnicima. U svibnju je policija u kući jednog od pripadnika KSK-a pronašla skrivene metke i eksplozive. Svi su ovi slučajevi osnažili zahtjeve dijela njemačke javnosti za detaljnom provjerom ekstremističkih stavova, što je i rezultiralo izvješćem koje je Seehofer jučer predstavio, ali sa zaključkom mnogo optimističnijim nego što su kritičari njemačkih struktura očekivali.

Ključne riječi

Komentara 3

DE
DeGogi
19:09 07.10.2020.

Mislim da se ovaj njemački vucjak zove Adolf 🤣🤣🤣

DE
DeGogi
19:08 07.10.2020.

Gdje si Penelopea (wo bist Du) ?

Avatar patkovic
patkovic
18:22 07.10.2020.

treba tompson da se probije na njihovo tržište , tamo je lovaa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije