Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastavljanje Vlade

Mandatar već obavio većinu razgovora s kandidatima

Nikola Grmoja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.01.2016.
u 08:07

Iako idući vikend istječe prvih 30 dana koje je mandatar dobio za sastav Vlade, u HDZ-u su uvjereni da mu dulji rok neće trebati

Mandatar Tihomir Orešković do nedjelje je već obavio glavninu razgovora s kandidatima za ministre u Vladi.

Do četvrtka sve usuglašeno

– Većina je posla obavljena – tvrde i u HDZ-u i u Mostu, no proglašena je apsolutna medijska tišina, očito se partneri brinu da u javnost ne odu konačne liste s imenima izabranih ministara, i nitko ne želi riskirati potencijalne nove “šumove”, nove komplikacije u i inače kompliciranim pregovorima.

U HDZ-u kažu da i ne pomišljaju na to da bi eventualno morali od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović zatražiti “produžetke”, odnosno dodatnih 30 dana za sastavljanje nove vlade, nego je imperativ “do četvrtka potpuno usuglasiti listu i riješiti potrebnu papirologiju, kako bi u petak u Saboru bila oformljena nova vlada”. Na jednak način, očekuje se da će do četvrtka biti usuglašene i pozicije u Hrvatskom saboru, dakle imena potpredsjednika Sabora i tajnika, ali i predsjednika te potpredsjednika saborskih odbora, kao i njihovih članova. Na toj sjednici Sabora mandatar Tihomir Orešković Saboru mora predstaviti sastav svoje vlade i od zastupnika tražiti da glasovanjem daju povjerenje njegovoj vladi. Mandatar bi osim samih imena ministara trebao predstaviti i svoj program rada buduće vlade.

U Mostu nam također kažu kako očekuju da će se sve znati do kraja tjedna, a tvrde da unutar Mosta još nije točno dogovoreno ni koje će dužnosti preuzeti u Saboru.

– Zastupnici su iznosili svoje preferencije, ali ništa nismo usuglasili. Što se tiče sastava Vlade, mandatar je obavio većinu razgovora s našim kandidatima, samo je manji dio ostao za ovaj tjedan – kaže glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja.

Zadnja riječ je mandatarova

Imena većine ljudi koji bi zajedno s Oreškovićem iduće četiri godine trebali voditi državu i dalje su tajna.

Iz Mosta nam je tako u petak potvrđeno da će njihov zastupnik Tomislav Panenić biti ministar gospodarstva, Slaven Dobrović ministar zaštite okoliša, a nestranački čovjek Davor Romić ministar poljoprivrede.

Kasnije su ipak rekli da još ništa nije odlučeno te da ipak treba pričekati konačnu riječ mandatara Oreškovića.     

>>Reiner s predstavnicima klubova oko dogovora za sjednicu na kojoj će Orešković predstaviti svoju Vladu

Komentara 10

LA
Lavica7
11:22 18.01.2016.

I tako je Tim postao Brzi...

RA
raikonen
11:35 18.01.2016.

čuj već???je bate mogli su već satelit napravit i lansirat klko su vremena potroŠili.

LA
Lavica7
10:00 18.01.2016.

Sto je bilo-vidjeli smo. Sto ce biti, vidjet cemo. Ne sumljam da ce biti izvrsno-za neke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije