Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

A sad ćemo pratiti kako će predsjednica ostvarivati obećanja

Kolinda Grabar Kitarović uspjela je pogoditi žicu birača i prebaciti milijun glasova o čemu su HDZ-ovi kandidati već 15 godina mogli samo sanjati
12. siječnja 2015. u 15:30 60 komentara 8665 prikaza
Tomislav Karamarko Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Rezimirajući “na vruće“ predsjedničke izbore 2014/15. treba istaknuti nekoliko činjenica. Sad već bivši predsjednik Ivo Josipović, ispao je, ako ne baš “tigar od papira“, a ono najveća žrtva vlastite “popularnosti“ kojom su javnost, a čini se i njega samoga, zavaravale agencije za istraživanje javnog mnijenja i partijski PR-magovi.

Moja sukomentatorica izborne noći na RTL-u, iskusna novinarka Sanja Modrić, priznaje kako je i sama bila zavarana “istraživanjima“ koja su malo pred izbore davali Josipoviću prednost od 12 do 13% u odnosu na glavnu protukandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović. Objavila je tako 8. studenoga u Novom listu kolumnu pod naslovom “Šteta novca, Josipović pobjeđuje“. I nije bila jedina koju su istraživanja navela na krive zaključke.Josipovićeve izborne poruke bile su uglavnom apstraktne. Pokazalo se kako prijedlozi ustavnih promjena pred kraj petogodišnjeg mandata nisu baš najbolji put do srca birača.

Kampanja mu je vizualno bila bezlična, infantilni Bruketin krug s duginim bojama i parolom “Pravi put“ djelovali su smiješno. Najveći uteg, i po priznanju samog premijera Milanovića, bila mu je vladajuća koalicija koja ga je kandidirala. Koliko god ovlasti predsjednika bile ograničene i njegova odgovornost za katastrofalno ekonomsko i socijalno stanje u zemlji minimalna, Josipović nije mogao pobjeći od činjenice da je za cijelog njegovog petogodišnjeg mandata Hrvatska u krizi i da birači dijelom krivicu asocijativno prenose i na njega.

kolinda Euforija na Grobniku Kolindina teta: Jako sam ponosna i želim joj puno sreće, trebat će joj kolinda Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović - biografija Ante Gotovina u društvu prijatelja Restoran na Jarunu General Gotovina pobjedu Kolinde pratio u društvu Jake Andabaka

Najveće zasluge za pobjedu Kolinde Grabar Kitarović ne pripadaju ni njenoj stranci, čiji su čelnici, prije svega Milijan Brkić, odradili golem posao na terenu, ni medijima, koji su uglavnom iritantno bili skloniji Josipoviću, pa čak ni Milanoviću i njegovim ministrima koji su joj svojim gafovima i aferama zadnjih tjedana također “dali ruke“, već prije svega njoj samoj. Uspjela je pogoditi žicu većine hrvatskih birača.

Ušla je sto posto u kampanju, HDZ je mobilizirao svoje članstvo, ali je ona uspjela privući i znatno više od toga, i prebaciti potrebnih milijun glasova, o kojima su njihovi kandidati zadnjih petnaest godina mogli samo sanjati. Javnosti je nametnut mit kako veća izlaznost ide u Josipovićevu korist, jer eto HDZ ima poslušno biračko tijelo, ali da ne mogu ići izvan tih gabarita. Izlaznost je na koncu bila jako velika, a Grabar Kitarović je ipak pobijedila, čime je razbijen još jedan politički mit.Što možemo očekivati od predsjednice? Prvo, da održi obećanje kako će premjestiti rezidenciju s Pantovčaka u Visoku ulicu i smanjiti troškove Ureda.

Drugo, da počne tešku, ali politički dinamičnu kohabitaciju tako što će cimnuti Vladu pozivom na sazivanje sjednice o teškom ekonomskom i socijalnom stanju u Hrvatskoj. Treće, da nas, kao što je u pobjedničkom govoru obećala, vanjskopolitički s “regiona“ više usmjeri prema srednjoj Europi, od Britanije prema Njemačkoj. Četvrto, da se čvrsto zauzme za politička prava Hrvata u BiH, prije svega kod američke administracije, čija ih je promašena prounitaristička politika dobrim dijelom i dovela u današnje stanje. Peto, da Ured Predsjednika i kadrovski i simbolički konačno oslobodi rezidua totalitarizma.

oglasila se
Nakon teškog razdoblja Nives Ivanišević zavapila: 'Ne mogu i ne želim više'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
 • Avatar banovina
  banovina:

  Nino neka samo Kolinda prebaci rezidenciju u Visoku ulicu, u svome mandatu ne treba napraviti čuda, smo neka nešto poboljša, ujedini narod i čuva Nacionalne interese!

 • pravakuna3:

  NIno, samo da počisti "rezidua totalitarizma" kako si rekao ja bih bio zadovoljan, samo da ih ne moram više gledati niti slušati, a sve ono ostalo bilo bi šlag na tortu.

 • Avatar abakus
  abakus:

  ... Šesto, da potakne temu demografske obnove i mjera koje treba za nju donijeti (najvažnija, ali ne jedina, trebala bi biti uvođenje statusa majke odgajateljice za žene koje imaju četvoro i više djece) te zaštite trudnih žena koje žele roditi ... prikaži još! ali ih obitelj/muž ili poslodavac tjeraju na pobačaj.