Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez viškova

Mandarine s Neretve rasprodane i ne moraju u donaciju uz pomoć EU

Mandarine u Bjelovaru
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
30.12.2014.
u 00:15

Nakon što su mandarine planule u akciji po 3 kn za kg, neretvanski voćari nisu iskoristili ni pola kvote EU od 7900 tona za donacije

Neretvanski voćari bojali su se da ni polovicu ovogodišnjeg rekordnog uroda od 80.000 tona neće prodati, no prodano je toliko mandarina da ih, prema najnovijem izvješću Agencije za plaćanja u poljoprivredi (APPRRR), nije ostalo ni za donacije koje bi nam, zbog embarga na uvoz u Rusiju, subvencionirala EU. Proizvođači jabuka potpuno su, naime, iskoristili dobivenu kvotu od 4050 tona, dok je za mandarine iskorišteno samo 44% kvote od 7900 tona.

Isporuka povučenih viškova s tržišta završava sutra pa je i više nego jasno da su mandarine u "deficitu". Marko Dražetić, savjetnik ministra poljoprivrede, tvrdi da su mandarine rasprodane. Trgovci su voćarima u početku nudili mizernih 0,90 do 1,10 kn/kg, zbog čega je oko 4000 tona ranih sorti propalo. No kad je počela direktna prodaja građanima za 3 kn/kg, potaknuta Facebookom i LAG-ovima, i trgovcima su postale željena roba te je, prema Dražetićevim procjenama, prodano između 97 i 100 posto uroda.

S prosječnih 3,11 kn/kg za jabuke i 3,92 kn/kg za mandarine EU je hrvatskim proizvođačima bio spreman platiti oko 43 mil. kuna. Rok za podnošenje zahtjeva za isplatu doniranog voća APPRRR-u je 31. siječnja. No do jučer se javilo 136 proizvođača jabuka i mandarina s traženim iznosom potpore od samo 4, 43 mil. kuna. 

>> Hrabri Opuzenci svladali snježnu mećavu vozeći se 14 sati

Komentara 14

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
08:09 30.12.2014.

Očekujemo da se akcija proširi i na druge sorte voća i povrća... sve legalno, kupujmo hrvatsko.

VV
Vrazje Vjestice
07:21 30.12.2014.

ovo bi se moglo i zvati "kako funkcionira slobodno tržište". nažalost kod nas je u glavama još uvijek na programu "država majka".

GI
giglibigli
08:57 30.12.2014.

prodalo se jer su ljudi dobili priliku da jedu prave mandarine a ne one žute kisele kuglice koje nam inače skupo prodaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije