Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLIJENE POZORNOST

Mammatus oblaci prekrili nebo nad Zadrom: Jedan od čudnijih oblika

Mammatus oblaci nad Zadrom
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/13
22.07.2023.
u 19:42

Ovaj neobičan oblik oblaka sastoji se od visećih izbočina poput velikih ili malih vreća koje vise s neba. Oni se ponekad javljaju nakon stvaranja jakih atmosferskih pojava.

U  meteorologiji se različite vrste oblaka koriste za predviđanje određenih vremenskih pojava. Svaka vrsta oblaka ima svoj indikator i izvor. Jedan od najčudnijih oblika oblaka su mammatus oblaci. Ovakva formacija oblaka ne ostavlja ravnodušnim ni amatere ni meteorologe. Pojava ovih oblaka zabilježena je na nebu iznad Zadra.

Ovaj neobičan oblik oblaka sastoji se od visećih izbočina poput velikih ili malih vreća koje vise s neba. Oni se ponekad javljaju nakon stvaranja jakih atmosferskih pojava. Zrak je zasićen vlagom i počinje se spuštati zajedno s mikro kristalima koje nosi zračna masa. Svaka izbočina označava jedan od ovih spuštanja zraka u podnožje oblaka, piše meteorologiaenred.com.

>> VIDEO Spektakularni prizori metora bolida iznad Hrvatske

Komentara 14

Avatar Art of Noise
Art of Noise
21:02 22.07.2023.

Ful su neobični. Prvi put vidim ovakav oblak.

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
07:32 23.07.2023.

Iz takvih oblaka će umjesto kiše kapati mlijeko. Fantastično.

ĆA
ĆanotaKrljo
20:14 22.07.2023.

fenomenalno opisani ... a šta su to "jake atmosferske pojave" hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije